Jak przechowywać żółty ser? Dzięki tym sposobom pozostanie długo świeży

ser
fot. Pixabay

Ser żółty zazwyczaj trafia na kanapki, do zapiekanek czy sosów. A jak należy przechowywać ten produkt? Wybór właściwej półki w chłodziarce i dobre opakowanie potrafią wydłużyć żywotność sera i sprawią, że szybko się nie zepsuje.

REKLAMA

Oszacowano, że w ciągu roku statystyczny Polak spożywa przeciętnie nawet 12 kg sera żółtego. To sporo, więc istotne jest, aby wyrób ten był wciąż świeży i nie zaszkodził zdrowiu. Wystarczy wziąć pod uwagę kilka wskazówek. Podpowiadamy, jak przechowywać żółty ser.

Jak kupować żółty ser i jak go przechowywać?

Aby ser był smaczny, trzeba już w sklepie dokonać odpowiedniego wyboru. Ser krojony w plasterkach można przechowywać w chłodziarce znacznie krócej niż w całości. Ser w plasterkach najlepiej zjeść w ciągu 3-4 dni od zakupu, a ser w kawałku wytrzyma w lodówce nawet 3 tygodnie. Znaczenie ma także rodzaj wybranego produktu. Twarde sery (np. parmezan, cheddar) są o wiele trwalsze niż popularny gouda. Takie wyroby bez problemu można przechowywać w zamkniętym opakowaniu maksymalnie przez 4 miesiące, a po otwarciu trzeba zużyć je w ciągu 6 tygodni.

REKLAMA

Przechowywanie żółtego sera w lodówce

Najdogodniejszym miejscem do przechowywania żółtego sera jest bez wątpienia lodówka. Warto wiedzieć, że sera żółtego nie powinno się zamrażać, ponieważ może wtedy pogorszyć się jego smak, zapach, a nawet konsystencja. Ser najlepiej położyć w lodówce na środkowej lub górnej półce, gdzie temperatura wynosi około 5-7°C, a więc jest idealna dla nabiału. Produkt warto trzymać szczelnie zapakowany. Dobrze spisze się plastikowy pojemnik z pokrywką. Warto do takiego pudełeczka wsypać trochę soli lub położyć kostkę cukru. W jakim celu? Otóż w ten sposób zabezpieczymy ser przed dostępem wilgoci i rozwojem pleśni. Nabiał dodatkowo można zawinąć w pergamin albo papier woskowany.

Po czym rozpoznać, że ser nie nadaje się już do jedzenia?

Gdy wyczujemy w produkcie ostry lub gorzki smak, powinniśmy mieć się na baczności. Także intensywny drożdżowy aromat drożdży wskazuje, że mamy do czynienia z nieświeżym artykułem. Poza tym ser dyskwalifikują również wszelkie oznaki pleśni.

REKLAMA

Podziel się: