drewniana deska
fot. screen Youtube / London Drugs

Deska do krojenia to proste i przydatne akcesorium kuchenne. To właśnie na niej kroimy ser, chleb, warzywa czy mięso. A czy wiecie, jak czyścić deskę kuchenną domowymi sposobami?

Domowe metody na wyczyszczenie deski do krojenia

Plastikowa deska kuchenna może być wyczyszczona przy pomocy popularnych produktów. Na początku warto polać ją wodą utlenioną, a następnie nanieść na nią równomiernie sodę oczyszczoną i odczekać kwadrans. Potem należy wyszorować deskę miękką gąbką. Dzięki temu usuniemy z niej bakterie, które kumulują się w szczelinach.

Jeśli zaś chcemy pozbyć się plam, warto zastosować sok z cytryny. Wystarczy zwilżyć nim gąbkę, natrzeć akcesorium, a po kilku godzinach wszystko spłukać wodą. Można też wykorzystać olejek cytrynowy. Do szklanki wypełnionej do połowy wodą dolewamy 10 kropelek olejku i taką miksturą czyścimy deskę kuchenną.

Jeśli chodzi o czyszczenie desek wykonanych z drewna, warto pamiętać, że ten materiał łatwo nasiąka wodą i absorbuje obce zapachy oraz barwniki. Taką deskę najlepiej wyczyścić zaraz po użyciu, czyli przetrzeć ją gąbką nasączoną wodą z dodatkiem niewielkiej ilością płynu do naczyń. Potem należy spłukać deskę świeżą wodą i natychmiast wytrzeć do sucha. Gdy na przyborze krojono produkty o wyrazistym aromacie, warto przetrzeć go połówką cytryny i odłożyć na ok. 20 minut. Potem należy wszystko starannie spłukać wodą i wytrzeć.

Jeśli chcecie, aby powierzchnia drewnianej deski była rozjaśniona i wygładzona, wykorzystajcie sól i połówkę cytryny. Na owoc połóżcie odrobinę soli, natrzyjcie nią deskę do krojenia i odczekajcie kilka minut. Następnie mieszankę spłuczcie ciepłą wodą, a deskę wysuszcie.

Czyszczenie szklanych desek jest o wiele prostsze. Ciężko je zarysować i nie przebarwiają się. Myje się je wodą z odrobiną płynu do naczyń. Później wystarczy je solidnie spłukać i wytrzeć.

Drewniana deska – jak o nią dbać?

Deska drewniana jest bez wątpienia jedna z najbardziej klasycznych desek do krojenia. Jej zaletą jest to, że nie tępi noży i jest naturalna, jednak łatwo wchłania barwniki, obce zapachy i płyny. Aby temu zapobiec, należy przed pierwszym użyciem takie narzędzie zaimpregnować. Przydatny będzie olej jadalny, np. rzepakowy, który trzeba wetrzeć w deskę za pomocą papierowego ręcznika. Następnie akcesorium należy umyć i wytrzeć do sucha. Czynność warto wykonać dwa razy i powtarzać systematycznie co 2 tygodnie.

Warto dodać, że desek z drewna nie można myć w zmywarce, ponieważ szybciej pękają i odkształcają się. Moczenie ich w wodzie także nie jest dobrym pomysłem. Po szybkim umyciu zawsze powinniśmy je wytrzeć do sucha.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę