Jak ugotować ciecierzycę, aby zachowała swoją kruchość i nie była zbyt twarda? Jest pewien sposób, który z pewnością wam pomoże.
Niektórzy sądzą, że przygotowywanie ciecierzycy jest bardzo trudne i pochłania mnóstwo czasu. To nieprawda. Wystarczy poznać jedną strategię, a wszystko pójdzie jak z płatka. Jeżeli chcemy, aby ciecierzyca była miękka, dzień wcześniej warto cieciorkę opłukać, włożyć do garnka i zalać chłodną wodą dzięki czemu ugotuje się o wiele szybciej i będzie bardziej smaczna. W takiej postaci musi odstać około 8-10 godzin. Kolejnego dnia należy ją odcedzić i ponownie opłukać. Potem zalać wodą i gotować w garnku nie dłużej niż 2 godziny. Gdy podczas gotowania wytworzy się piana, powinno się ją zebrać łyżką. To spowoduje, że cieciorka będzie miękka. Można przyrządzić z niej domową pastę hummus, dodać do sałatki lub przegryzać jak orzeszki. W każdej formie dobrze smakuje.
Osoby, które nie mają czasu gotować i wolą szybsze rozwiązania mogą kupić ciecierzycę konserwową, która nie wymaga dodatkowej obróbki. Można ją zastosować w kuchni bezpośrednio po otwarciu puszki lub słoika. Należy ją tylko odsączyć z zalewy i opłukać, a zalewa, czyli tzw. aquafaba, może służyć do przyrządzania wielu innych potraw.