Ziemniaki to jeden z najbardziej tradycyjnych produktów w polskiej kuchni. Choć ich przygotowanie wydaje się być łatwe, istnieje kilka sposobów na to, aby uzyskać bardzo smaczny efekt, a warzywa nie utracą przy tym witamin.
Najlepszy sposób na gotowanie ziemniaków
Aby gotowane ziemniaki zachowały swoje naturalne składniki odżywcze, przed ich późniejszym umyciem i obraniem ze skórki warto je wrzucić do niedużej ilości wrzątku. Błędem jest zalewanie ich zimną wodą, ponieważ wtedy wszystkie cenne składniki pozostaną w wodzie.
Warto również zapamiętać, że najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się pod skórą ziemniaków. Z tego powodu trzeba wiedzieć, że ważne jest to, aby obierać je cienki. Do tego celu można użyć specjalnej obieraczki.
Warto zastosować się do tych rad
Jeśli chodzi o samo gotowanie, powinniśmy to robić na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości (sprawdzamy ją widelcem). W zależności od gatunku ziemniaków i ich ilości, gotowanie powinno trwać około 20 minut.
Jeżeli chcemy uzyskać równomierny efekt gotowania, powinniśmy je pokroić mniej więcej na podobnej wielkości kawałki. Wodę natomiast solimy pod sam koniec gotowania, a najwcześniejszej w momencie zagotowania się wody (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).