Jak uratować zwarzony krem? Trzeba przyznać, że z pewnością przytrafił się chociaż raz każdemu, kto próbuje swoich sił w wypiekach. Taki krem nie zachwyca wyglądem i nie smakuje zbyt dobrze. Czy można temu zaradzić? Owszem, wystarczy, że zastosujesz jeden z trzech prostych sposobów. Sprawdź!
Czym jest właściwie zwarzony krem? Jest to rozwarstwienie się masy – podczas tego procesu pojawiają się grudki masła i woda. Wielu z nas było w takiej sytuacji, nie wiedząc jak można temu zaradzić. Większość osób po prostu wyrzuca taki krem do kosza. To błąd, ponieważ można go uratować i cieszyć się jego smakiem, dlatego nie marnujmy żywności.
Aby krem idealnie się ubił, pamiętaj o tym, żeby wyjąć wszystkie składniki wcześniej z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Ale co jeśli i tak się zwarzył? Wystarczy, że zastosujesz jeden z trzech prostych i bardzo skutecznych sposobów!
Jak uratować zwarzony krem? 3 proste i skuteczne triki
1. Przełóż do miski żaroodpornej masę, która się zwarzyła, a następnie umieść ją nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Energiczne mieszaj, aż do czasu gdy masa przybierze jednolitą i gładką konsystencję, a następnie włóż do lodówki.
2. Do miski włóż około 1/4 kostki masła, a następnie dodawaj porcjami krem, który się zwarzył i cały czas miksuj. Ten sposób stosowany był przez nasze babcie, dlatego jet on najbardziej sprawdzony.
3. Do zwarzonego kremu dodaj 2-4 łyżki bardzo gorącej wody i ciągle miksuj na najniższych obrotach. Dodawaj ją najlepiej porcjami, po jednej łyżce.