REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWuzetka - puszyste i wilgotne ciasto z PRL. Najlepszy przepis

Wuzetka – puszyste i wilgotne ciasto z PRL. Najlepszy przepis

wuzetka
YouTube | Kuchnia Magdy

Wuzetka to ciasto czekoladowe przełożone śmietankowym kremem i polane grubą warstwą polewy. Największą popularność zdobyło w czasach PRL. Pyszny smak tego ciasta tkwi w jego prostocie – wystarczy tylko upiec pyszny i wilgotny biszkopt i ubić dobrze śmietanę. Poznajcie najlepszy przepis na WZK-ę. 

REKLAMA

Ciasto wuzetka ma rewelacyjny smak, który przypomina wielu osobom czasy dzieciństwa. Czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym to wyśmienita i niezwykle szybka propozycja na każdą okazję. Błyskawiczne w przygotowaniu, a w dodatku puszyste i wilgotne.

Jak zrobić wuzetkę? Kluczem jest dobrze upieczony biszkopt oraz ubita śmietana. Oto najlepszy i niezawodny przepis, z którym poradzi sobie każdy!

Wuzetka – najlepszy przepis

Składniki na biszkopt:

» 7 jaj (ogrzane)
» 2/3 szklanki kakao
» 2/3 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru

Składniki na krem:

» 1 litr śmietanki 36%
» 1/3 szklanki cukru pudru
» 2 opakowania śmietan – fix

Dodatkowo: 

» 260 g powideł śliwkowych lub marmolady
» do nasączenia biszkoptu – czarna herbata + sok z cytryny

Polewa:

» 200 ml śmietanki 30%
» 200 g czekolady deserowej

REKLAMA

Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubij na bardzo sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach. Dodawaj stopniowo cukier, zmniejsz obroty miksera, następnie ubijaj, aż białka będą gęste i błyszczące.

Dodawaj powoli żółtka ciągle miksując jeszcze przez 4 minuty, a potem wyłącz mikser. Do miski wsyp mąkę i kakao oraz wymieszaj całość. Dodawaj ją partiami do masy, a następnie mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie.

Formę o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej biszkopt. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut do suchego patyczka, a następnie ostudź i przekrój na dwa równe blaty. Każdy z nich nasącz herbatą z cytryną, a dolny blat posmaruj powidłami lub marmoladą.

REKLAMA

Przygotuj krem: bardzo zimną śmietankę ubijaj z cukrem pudrem, a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozsmaruj krem na biszkopcie i przykryj drugim.

Przygotuj polewę: do garnka wlej śmietankę i zagotuj, a następnie zdejmij z kuchenki i dodaj czekoladę. Mieszaj szybko, żeby cała czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietanką. Całość wylej na wierzchni biszkopt, a potem udekoruj dowolnie.

Smacznego!

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA