pomarańcze
fot. Pixabay

Jesień i zima to czas, kiedy po pomarańcze sięgamy znacznie częściej. Po ich zakupie, w domu okazuje się, że są niedobre? Gruba skórka, miąższ kwaśny lub gorzki, a do tego suchy jak wiór. Nigdy więcej. Dowiedz się, jak kupić soczyste i pełne smaku cytrusy.

Znajdź pępek
Jeżeli chcesz wybrać pyszne – słodkie, soczyste pomarańcze bez pestek, szukaj odmiany Washington Navel. Z j. angielskiego „Navel” oznacza „pępek”, a zobaczysz go… na skórce owocu! Zamiast niewielkiej kropeczki, na samym dole cytrusa, zauważysz okrągły punkt, który może przypominać ludzki pępek. Jest to tak naprawdę drugi, niewykształcony owoc.

Przyjrzyj się skórce
Robiąc zakupy, zwróć uwagę na jakość pomarańczy. Jeśli na skórce spostrzeżesz obicia bądź plamy, owoce nie będą smaczne. Zielone przebarwienia to znak, że pomarańcze nie są jeszcze całkowicie dojrzałe. Cytrusy, które mają widoczny osad pleśni lub są nienaturalnie miękkie, należy natychmiast odrzucić.

Pomarańcze – dlaczego warto je jeść?

Spożywając pomarańcze oraz inne cytrusy, możesz dostarczyć swojemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, wspierającej układ odpornościowy. W pomarańczach znajdują się też witaminy z grupy B, wapń, fosfor, beta-karoten i potas. Owoce te są niskokaloryczne, zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Aromat cytrusów ma działanie uspokajające, z tego powodu skórki pomarańczy warto ususzyć i ustawić w pokoju zamiast patyczków zapachowych.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę