liście po gołąbkach
fot. screen Youtube / Cooking Polish

Po przygotowaniu gołąbków zostały wam jeszcze liście kapusty? Można wyczarować z nich wiele pysznych dań. Z pewnością zachwyci was zupa na bazie wywaru jarzynowego. Lekka i delikatna w smaku potrawa jest zdrowa i przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy dbają o linię. Prześledźcie także inne nasze propozycje. Sprawdźcie, jak wykorzystać nadmiar sparzonych liści kapusty i zróbcie obłędne w smaku dania.

Jak zrobić zupę z dodatkiem liści kapusty?

Pokrój na kawałki warzywa, wrzuć je do bulionu lub wody i podduś do miękkości, później dopraw według uznania. Możesz dodać kaszę lub ziemniaki, wtedy potrawa będzie bardziej sycąca. Taką kapustę możesz również włożyć do zamrażalnika, a gdy będziesz gotować rosół, po prostu ją wyjmij.

Inne potrawy
Gdy liście poddusisz z cebulką oraz pieczarkami i dobrze je przyprawisz, otrzymasz naprawdę pyszne nadzienie do pierogów. Tym farszem z sukcesem napełnisz też paszteciki. Kapusta duszona z dodatkiem przypraw czy innych dodatków będzie świetną bazą do przyrządzenia potrawki z kaszą, bigosu lub wegetariańskich kotletów. Jeśli dodatkowo zrobisz kruche ciasto, stworzysz smakowitą tartę. Ten przysmak uzyskasz znacznie szybciej, używając gotowego ciasta francuskiego.

Jak wykorzystać świeżą kapustę z gołąbków?

Jeżeli dysponujesz kapustą w postaci surowej – bo przyrządzałeś gołąbki bez zawijania – możesz ją ukisić. To zdrowy i bardzo smaczny wariant warzywa. Z niego także później możesz zrobić wspomniane wcześniej paszteciki, pierogi czy zupy.

Innym nienagannym pomysłem jest przygotowanie surówki. Do kapusty możesz dodać takie składniki, jakie tylko znajdziesz w swojej lodówce czy domowej spiżarce. Szczególnie polecamy surówkę chińską oraz colesław z białej kapusty.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę