Jak zrobić domową nutellę bez cukru?

Domowa nutella smakuje tak samo pysznie jak oryginał. Zajadają się nią zarówno dzieci jak i dorośli. Ma konsystencję rozpływającą się w ustach i orzechowo-czekoladowy smak. Ten łatwy przepis, sprawi, że będziesz mógł sam przygotować nutellę, o smaku jak oryginał, ale co najważniejsze – zdrowszą!

Domowa nutella nie ma w swoim składzie ani grama cukru, a mimo to jest pyszna. Do tego nie jest tak droga jak oryginalna. Jak informuje Papilot przepis jest banalnie prosty i można go modyfikować wedle uznania. Jak ją zrobić?

Czytaj także:  Trik na czarne i przypalone patelnie. Będą lśnić jak nowe!

Potrzebne będzie 100 g orzechów laskowych, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka miodu, syrop klonowy lub 5 daktyli, 1/4 szklanki mleka, 50 g gorzkiej czekolady. Zamiast orzechów laskowych można użyć gotowej pasty 100% orzechów.

Wykonanie jest proste! Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, na blaszkę wysypać orzechy laskowe i prażyć je przez 15 minut. Kiedy orzechy ostygną, zwiń je w ścierkę i pocieraj o siebie, aby zetrzeć gorzką skórkę. Następnie wszystkie składniki należy włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec rozpuścić czekoladę z mlekiem i dodać do zmieszanej mikstury. Gotowe!

Czytaj także:  Odkryto 27 sarkofagów mających ponad 2500 lat!

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.