Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Poznaj najprostszy i najszybszy sposób

gofry bez gofrownicy
fot. Pixabay

Wielu osobom na samą myśl o gofrach cieknie ślinka. Kojarzą się nam z czymś naprawdę smacznym. Jeśli masz na nie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobił je nawet dzisiaj. Sprawdź przepis na najprostsze i najszybsze gofry bez gofrownicy i rozkoszuj się nimi z bliskimi.

REKLAMA

Chrupiące z wierzchu, puszyste i odrobinę wilgotne w środku gofry to marzenie każdego smakosza. Obłędnie smakują z dodatkiem owoców, bitej śmietany oraz słodkich sosów. Tradycyjnie przygotowuje się je w gofrownicy. To niewielki sprzęt wyposażony w specjalnie uformowane wkłady, na które wylewa się masę.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Jeśli marzą ci się domowe gofry, a nie masz gofrownicy, to i tak możesz je przyrządzić. Za gofrownicę posłuży ci patelnia grillowa albo taka z nieprzywieralną powierzchnią, opcjonalnie możesz upiec gofry w piekarniku.

REKLAMA

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
7 dag masła
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

Sposób wykonania:
Rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby ostygło. Do naczynia wsypujemy mąkę. Białka wybijamy do osobnej miseczki. Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier wanilinowy, roztopione masło i żółtka jaj. Miksujemy ciasto, aby nie miało grudek i odstawiamy na kwadrans. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta, lekko mieszamy. Stawiamy patelnię na gazie, rozgrzewamy ją, a następnie wylewamy na nią grubszą warstwę ciasta. Gofry smażymy około 2-3 minuty z każdej strony.

REKLAMA

Jeżeli chcemy upiec gofry, najpierw rozgrzewamy piec do 180°C, a ciasto umieszczamy np. w tortownicy. Pieczemy je mniej więcej 15 minut. Układamy na kratce gotowe gofry i czekamy, aż odrobinę wystygną. Podajemy tak, jak lubimy, np. z dodatkiem owoców i bitej śmietany, dżemu lub posypane cukrem pudrem.

Wskazówki
Bitą śmietanę należy kłaść na ostudzone gofry. Położona na gorące gofry po prostu rozpuści się i spłynie. Gofry należy zawsze studzić na kratce. Jeśli podłożymy pod nie np. dwa płasko ułożone noże stołowe, to ciasto nie zaparuje od spodu i zachowa chrupkość.

Podziel się: