Jarzębina to nie tylko wyjątkowa ozdobą ogrodów i skwerów. Tej cudownej mocy jesienna roślina, ma moc witamin. Jej owoce są stosowane w leczeniu różnych postaci awitaminozy.

Jarzębina jest pokarmem ptaków, ozdobą parków ale też lekiem na wiele dolegliwości. Teraz kiedy jest jej pod dostatkiem, warto wiedzieć na jakie dolegliwości pomaga. Trzeba jednak pamiętać, że nigdy nie wolno jej spożywać surowej, ze względu na znajdujący się w jej składzie kwas parasorbinowy. To silna toksyna, która podrażnia układ pokarmowy, powodując ból brzucha oraz wymioty. Można śmiało robić przetwory.

Drogocenne dla zdrowia są zarówno jej kwiaty, jak i owoce. Kwiaty jarzębiny stosowane są przede wszystkim ze względu na działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Wspomagają leczenie schorzeń dróg moczowych oraz pomagają redukować zaparcia.

Natomiast owoce jarzębiny to prawdziwa skarbnica witaminy C, PP, A, K i E. Przetwory z jarzębiny wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wzmacniające. Dlatego właśnie doskonale sprawdzają się w celu poprawy odporności organizmu, uzupełnienia leczenia dróg moczowych i dróg żółciowych oraz wsparcia organizmu w walce z jesienno-zimowymi infekcjami.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna