Jaka ryba jest najlepsza do kotletów rybnych? Zrezygnuj z tej

kotlety rybne
fot. screen Youtube / The Cooking Foodie

Najpopularniejsze kotlety w Polsce to mielone i schabowe. Obok nich zasłużone miejsce na podium zajmują kotlety rybne. To pyszna i zdrowa potrawa, która świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla wszystkich domowników. Tylko wysokiej jakości mięso zapewni maksimum bezpieczeństwa. W przypadku pangi zdania są podzielone, gdyż jej hodowla wzbudza wiele kontrowersji. Podpowiadamy, z jakich gatunków ryb powstaną najlepsze kotlety rybne.

REKLAMA

Kotlety rybne to kusząca propozycja obiadowa. W daniu tym liczy się nie tylko smak, ale także walory odżywcze i bezpieczeństwo. Konsumpcja ryb hodowlanych (szczególnie tych zamieszkujących zanieczyszczone zbiorniki), które karmione są antybiotykami – nie jest wskazana.

Jakie gatunki ryb będą najlepsze na kotlety?

Nie da się ukryć, że mięso pangi jest delikatne i smaczne, ale jeśli dbamy o swoje zdrowie, raczej powinniśmy z niej zrezygnować. Oprócz pangi powinniśmy też wystrzegać się tilapii oraz ryby maślanej. Na tę pierwszą powinni uważać zwłaszcza alergicy.

REKLAMA

Zatem jaką rybę na kotlety wybrać? Polecamy łososia pacyficznego, dorsza albo mirunę, którą łowi się przy użyciu trału pelagicznego. Podczas zakupów warto sprawdzić, czy wybierane przez nas ryby mają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Takie oznaczenie wskazuje, że mamy do czynienia z produktem w 100% bezpiecznym.

Jak przyrządzić dobre kotlety rybne?

Na początku filety myjemy, osuszamy, a potem mielimy w maszynce o większych oczkach. Możemy też rozdrobnić je w malakserze. Do zmielonej masy rybnej dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, pieprz, sól, czosnek oraz koperek. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę, następnie formujemy z niej nieduże kotlety, każdy potem panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy potrawę złoty kolor. Smacznego!

REKLAMA

Pyszne kotlety możecie przygotować również z wędzonej makreli. Tutaj znajdziecie dokładny przepis.

Podziel się: