klopsy w sosie
fot. screen Youtube / The Stay At Home Chef

Klopsy z dodatkiem sosu to cieszące się dużą popularnością pyszne danie obiadowe. Sos przesądza o smaku całej potrawy i determinuje jej charakter. Zazwyczaj mięsne kulki zatapiamy w sosie pomidorowym albo koperkowym. A co powiecie na małą odmianę? Dziś zachęcamy was do wypróbowania sosu musztardowego. To właśnie do niego trafią klopsy.

Klopsy możecie przyrządzić z ulubionego rodzaju mięsa. Ta odkrywcza receptura z pewnością znajdzie wielu entuzjastów.

Jak przygotować klopsy w sosie musztardowym?

Składniki:
2-3 łyżki bułki tartej
1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 średnia cebula
4 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
pieprz i sól do smaku
1-2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Cebulę do klopsów obieramy z łupin i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zezłoci, a potem odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia przekładamy mięso mielone, łączymy je z bułką tartą, podsmażoną cebulką, a także pieprzem i solą do smaku. Składniki wyrabiamy z niewielką ilością wody na jednolitą masę, formujemy niewielkie kulki. Staramy się, aby miały jednakową wielkość. Jeśli nie chcemy, aby mięso kleiło nam się do dłoni, zwilżamy ręce co pewien czas zimną wodą.

Uformowane klopsy obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy do nich szklankę wody, ziarenka ziela angielskiego, całość przykrywamy i dusimy przez ok. 10-15 minut. Klopsy wyciągamy na oddzielny talerz łyżką cedzakową. Sos wzbogacamy o musztardę, mieszamy, po czym stopniowo wsypujemy do niego mąkę, aby go zagęściła. Po otrzymaniu aksamitnej konsystencji ponownie umieszczamy w sosie klopsy i trzymamy danie pod przykrywką przez 5-10 minut. Gotową potrawę możemy ozdobić natką pietruszki, bądź koperkiem.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę