Jakie gatunki mięs doskonale pasują do gołąbków?

gołąbki

   

Smaczne gołąbki kulinarny specjał polskiej kuchni, obok którego trudno przejść neutralnie. Gołąbki można nadziać mięsem wieprzowym, wołowym albo drobiowym (np. z kurczaka). Niemal każdy gatunek mięsa zagwarantuje nam zupełnie nowy efekt.

Gołąbki to nie byle jaki rarytas i os wielu lat wiodą prym na naszych stołach. Owinięte kapustą w swoim środku skrywają wybitny farsz. Zależnie od gatunku użytego mięsa możemy uzyskać różnorodny efekt i każdy odnajdzie coś dla siebie.

   

Tradycyjne gołąbki są najczęściej faszerowane wieprzowiną. Z tej przyczyny, potrawa spodoba się szczególnie osobom, które gustują w rodzimych smakach. Ponadto, gołąbki można napełnić też wołowiną. Ma ona nieco bardziej urozmaicony i szlachetniejszy smak niż wieprzowina, Poza tym, gołąbki będą dużo bardziej sycące. Zdaniem niektórych smakoszy danie w takiej odsłonie jest nawet zdrowsze niż tradycyjne z wieprzowiną.

Wielu ludzi ceni sobie w potrawach delikatność. Z myślą o nich warto postawić na farsz przyrządzony z mięsa kurczaka. Delikatesy będą lekkie i kruche, a zarazem bardzo soczyste. Mięso z kurczaka można w gołąbkach zastąpić mięsem z indyka.

   

Gdy dokonaliśmy już wyboru idealnego mięsiwa, przyszedł czas, aby należycie przygotować gołąbki. Można to zrobić na wiele sposobów, ale warto postawić na standardowe dodatki. Do dania wybierzmy dobry ryż, aczkolwiek nic się nie stanie, jeśli zastąpimy go smaczną i zdrową kaszą.

Gołąbki będą dużo smaczniejsze, gdy do mięsnego nadzienia dodamy trochę salsy pomidorowej lub grzyby. Masa będzie bardziej zbita, gdy dodamy do niej jajko. Oczywiście wszystko trzeba dokładnie przemieszać.

Nie licząc wymienionych wcześniej gatunków mięs, możemy wykorzystać też inne jego rodzaje – baraninę, jagnięcinę bądź golonkę. Możemy też zrobić gołąbki bez mięsa – w odsłonie wegetariańskiej też będą smaczne. Warto dodać do nich paprykę, fasolę i cebulę.

   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę