Często przyrządzacie na obiad kulki z mięsa mielonego z dodatkiem sosu? A nazywacie je klopsami czy pulpetami? No właśnie, a czy wiecie, w czym tkwi różnica pomiędzy tymi dwoma potrawami? Odpowiedź was zaskoczy, gdyż te dania z pozoru bardzo podobne, różnią się od siebie. Dowiedzcie się, czym.
Większość osób przepada za daniami z mielonego mięsa. Goszczą na naszych stołach dość często, ponieważ są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego smaczne. Chociaż za największy specjał uznaje się kotlety mielone, to klopsy i pulpety też są niczego sobie. Kojarzymy je z sosem, którym bez problemu możemy polać kluski, ryż czy ziemniaki. Ale czy jedne i drugie to rzeczywiście ta sama potrawa i czy różnią je tylko nazwy?
Różnice pomiędzy pulpetami i klopsami
Mimo że wielu ludzi stosuje nazwę klopsy i pulpety zastępczo, to okazuje się, że nie oznaczają one identycznych potraw. Co prawda obydwa dania robi się z mielonego mięsa, ale istnieją pewne różnice w sposobie ich przygotowania.
Pulpety to kulki, które przyrządza się nie tylko z mielonego mięsa, ale także podrobów lub ryb, które dodaje się w formie surowej do wywaru albo sosu i w nim dusi. Klopsy można natomiast przygotować na dwa sposoby. Mogą mieć postać pieczeni z mielonego mięsa bądź duszonego kotleta mielonego.
Inne różnice
Już wiecie, że pulpety są robione z mielonego mięsa, ryb lub podrobów. Produkty te łączy się z tartą bułką, jajkiem i doprawia do smaku. Zazwyczaj nie dodaje się do nich cebuli. Pulpetów nie smaży się, dzięki czemu są lżej strawne. W klopsach i klopsie poza mielonym mięsem, tartą bułką, jajkiem i przyprawami, znajdziemy także cebulę. Klopsy mogą mieć postać kulek bądź kotletów. Po uformowaniu są kładzione na tłuszcz i obsmażane, a następnie duszone w wywarze lub sosie. Klops nazywany również pieczenią rzymską to duża forma, którą można kroić na mniejsze porcje. Można go nadziać rozmaitymi farszami albo gotowanym jajkiem.
Na naszej stronie znajdziecie mistrzowski przepis Nigelli Lawson na soczyste pulpety w sosie pomidorowym.