ShareInfo.plKulinariaJedyna słuszna metoda suszenia orzechów włoskich. Poleżą nawet rok!

Jedyna słuszna metoda suszenia orzechów włoskich. Poleżą nawet rok!

orzechy włoskie
fot. screen Youtube / @Delishtube

Orzechy włoskie zbiera się najczęściej we wrześniu i październiku. Każdy wie, kiedy nadają się do jedzenia. Wtedy, gdy oblecą z drzewa i zgubią zieloną skorupkę. Wielu z nas chce zachować je na dłużej, dlatego je suszy. Odkryj niezawodną technikę utrwalania bakalii, która sprawi, że zachowają świeżość przez cały rok!

REKLAMA

Sezon na orzechy włoskie zaczyna się jesienią. Większość osób chce je wysuszyć, dlatego decyduje się je umieścić obok pieca, na kaloryferze lub w słonecznym miejscu, gdzie będą miały dostęp do słońca. Jedynym mankamentem może być czas suszenia, który jest dość długi. Poza tym takie suszenie na piecu może być nieskuteczne – bakalie mogą zostać lekko wilgotne, a takie prędzej spleśnieją. Ogrzewanie na słońcu również nie służy orzechom – są mniej smaczne, a zawartość wartościowego tłuszczu jest w nich mniejsza.

Czytaj też: Nie żałuj go na kromkach. Smarowidło wskazane dla „sercowców”

By orzechy włoskie nie spleśniały po kilku tygodniach przechowywania, tylko były pyszne, chrupiące i zdrowe powinieneś je dobrze wysuszyć. Pokryte pleśnią bakalie będą nadawały się już tylko do wyrzucenia, a nie do zjedzenia. Szkoda, żeby się zmarnowały – łuskane orzechy włoskie są dość drogie.

Starodawne metody suszenia są proste i mało wymagające, ale z powodu niskiej trwałości orzechów i obniżenia ich jakości lepiej skorzystać z triku na suszenie, który przedstawiamy niżej. Bakalie zachowają wszystkie walory zdrowotne i 100-procent smaku.

REKLAMA

Jak przygotować orzechy włoskie do suszenia?

Orzechy obierz z młodych łupin. Oczyszczone opłucz pod kranem i zmyj pozostałości soku z łupin i brud, jeśli jest. Przy pomocy ręcznika kuchennego osusz orzechy bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzej do temp. 50-60 stopni, umieść orzechy na formie wysłanej pergaminem jeden na drugim, a następnie wstaw formę do piekarnika. Susz orzechy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 15-25 minut (z termoobiegiem; dokładny czas zależy od ilości orzechów). Dzięki temu nadmiar wilgoci będzie mógł bez problemu ulatniać się na zewnątrz.

Po upływie wskazanego czasu zgaś piekarnik i zostaw w nim orzechy – powinny schnąć przy lekko otwartych drzwiczkach. Gdy będą już całkiem suche, wsyp je do np. szklanego pojemnika z zakrętką.

Jak przechowywać orzechy włoskie? Sprawdź tutaj!

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA