Jedz skórkę kiwi, a będziesz zdrowszy! Zaskakujące fakty o tym owocu

REKLAMA

Czasem trudno mieć pewność czy kiwi jest dojrzałe. Często kupujemy zbyt miękkie lub zbyt twarde owoce. Jest sposób, aby kupić idealne do zjedzenia! Wystarczy dotknąć skórki. Ciekawostką jest fakt, że skórka kiwi jest jadalna i nie trzeba jej obierać. Według Kalifornijskiej Komisji ds. Owoców Kiwi, owoce jedzone ze skórką zawierają trzy razy więcej błonnika i tracą też mniej witaminy C!

Jak informuje gazeta.pl istnieje coś takiego jak Kalifornijska Komisja ds. Owoców Kiwi. Komisja podała sposób, aby jednoznacznie sprecyzować czy kiwi jest dojrzałe. Otóż wystarczy delikatnie nacisnąć trzymany w dłoni owoc kciukiem. Jeśli jego powierzchnia lekko ugnie się pod naporem palca, to oznacza, że kiwi nadaje się do jedzenia. Gdy skórka ugniata się zbyt łatwo kiwi jest przejrzałe. Jeśli natomiast skórka nie da się jej wcisnąć, to oznacza że kiwi będzie twarde i owoc musi jeszcze dojrzeć.

REKLAMA

Ważne też aby skórka była gładka i nie posiada uszkodzeń. Wielkość w przypadki kiwi nie ma znaczenia i nie ma wpływu na smak i aromat. Jeśli kiwi jest zbyt twarde, to zamiast schować je do lodówki, należy zostawić je na blacie lub misce. Pod wpływem ciepła przestanie być twarde i szybciej dojrzeje. Można również położyć kiwi w torbie razem z bananami i jabłkami, wtedy też szybciej dojrzeje. I można jeść je ze skórką!

Podziel się: