Bazą krokietów są zazwyczaj naleśniki. Potrawa w odmienionej wersji ich nie zawiera, ale jest równie doskonała w smaku, a jej zrobienie trwa dosłownie chwilę. Ten przepis jest w sam raz dla leniuchów albo osób zapracowanych, które nie mają czasu na długie stanie przy garnkach. Przygotowanie tradycyjnego specjału zajęłoby ci pół dnia, a wariant na szybko powstaje w ekspresowym tempie. Bliscy będą pod wrażeniem.
Alternatywą dla naleśników są wafle
Smażenie naleśników na krokiety jest czasochłonne i wymaga umiejętności. Ciasto powinno być przecież cienkie i sprężyste, by nadzienie nie wydostało się ze środka, ale też nie „zgasło” po złożeniu potrawy. Przeszkód podczas przygotowania tego dania można uniknąć. Wystarczy zawinąć farsz w delikatnie wilgotne andruty. Świąteczny specjał powstanie zdecydowanie szybciej. W waflach nie ma białego cukru, więc nie zepsują smaku wytrawnej potrawy. Oto prosty i błyskawiczny przepis.
Przepis na nowatorskie krokiety. Udadzą się bez naleśników
Składniki:
3 duże wafle andruty
1 większa cebula
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
500 g kapusty kiszonej
1 łyżeczka majeranku bądź tymianku
pieprz i sól w ilości do smaku
2 duże jajka
10 g bułki tartej + do panierowania
woda
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Umieść kapustę kiszoną w niedużym garnku i dodaj trochę wody. Duś ją pod pokrywką przez ok. pół godziny – powinna zmięknąć.
Oczyść i pokrój cebulę i grzyby, a potem oba składniki wrzuć na patelnię z gorącym tłuszczem (dno naczynia powinno być nim pokryte). Podsmażaj na średniej mocy ognia, często doglądając mieszanki. Na koniec wsyp do niej pieprz, sól i majeranek.
Smażonkę ostudź i połącz z pokrojoną, miękką kapustą. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj. Teraz układaj andruty na płasko i każdy z nich posmaruj wodą przy pomocy pędzelka. Umieść niegrubą warstwę grzybowego nadzienia, ale krawędzie zostaw puste. Je również posmaruj wodą. Odłóż wszystko na ok. 5-10 minut, aby wafle zmiękły. Wtedy będzie można łatwiej je rolować. Przekrój każdy z nich na trzy równe porcje i panieruj w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem (2-3 łyżki) i smaż do czasu, aż się zarumienią z każdej strony. Krokiety serwuj z czerwonym barszczem. Smacznego.