Karol Okrasa podał przepis na wspaniałe pieczone żeberka

żeberka
fot. Facebook / KarolOkrasa

Szybki i łatwy sposób na pyszną potrawę, która ucieszy wielu wielbicieli mięsa. Marynowane żeberka z dodatkiem skórki z limonki, aromatycznych przypraw oraz chrupiących grzanek, to propozycja Karola Okrasy na wyśmienity obiad. Rozsmakuj w klasyce dzięki tej recepturze!

REKLAMA

Żeberka w marynacie według przepisu Karola Okrasy

Składniki:
1 kg żeberek
150 ml chłodnej wody
3 ząbki czosnku
3 goździki
3 łyżki sosu worcestershire
5 kulek ziela angielskiego
skórka starta z limonki
3 łyżki syropu klonowego
pieprz biały
150 g ketchupu
1łyżka oleju z pestek winogron
sól

Ponadto:
1 limonka
1 łyżka suszonego tymianku
ciabatta
olej z pestek winogron (do nasączenia ciabatty)

REKLAMA

Przygotowanie:
Żeberka z obu stron posyp solidnie pieprzem i solą, po czym je odłóż. Przyrządź marynatę. Do miski dodaj ketchup, trochę wody i pomieszaj składniki. Dodaj syrop klonowy, zmiażdżony czosnek, skórkę otartą z limonki oraz sos worcestershire. Do marynaty dodaj ziarenka ziela angielskiego i goździki, pomieszaj. Żaroodporne naczynie skop olejem i przełóż do niego żeberka. Obtocz je w oleju i polej przyrządzoną marynatą. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C, żeberka (pod nakrywką) powinny się piec około 1,5 godziny.
Po określonym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200°C i trzymaj żeberka jeszcze 25-30 minut, aż się pojawi się na nich złocista glazura.

W tym czasie przygotuj grzanki. Ciabattę pokrój ją na mniejsze kromki i układaj na blasze do pieczenia. Skrop z każdej strony olejem i posyp tymiankiem. Wstaw do rozgrzanego pieca na około 5 minut – grzanki muszą się zarumienić. Potem skrop je odrobiną marynaty z żeberek. Gotowe żeberka serwuj z grzankami oraz pokrojoną limonką.

REKLAMA

Podziel się: