Kilka pomysłów na znakomity sos pomidorowy do pizzy

sos do pizzy

   

Przyrządzenie dodatku do pizzy na bazie pomidorów jest szybkie i banalnie proste. Do przygotowania aromatycznego i pysznego sosu będziemy potrzebowali kilku składników. Musimy zaopatrzyć się w dobre, soczyste w smaku pomidory – jeśli będą zbyt twarde albo ich jakość nie będzie zbyt dobra, wtedy sos będzie miał złą konsystencję, a w najgorszej sytuacji może nawet zniweczyć potrawę. Sprawdź, jak przygotować wyśmienity sos pomidorowy.

Do jego zrobienia będą potrzebne następujące produkty:
4 duże świeże pomidory
1 łyżeczka suszone oregano
1 duży ząbek czosnku
cukier
sól
2 łyżki oliwy
pieprz czarny

   

Sposób przygotowania:
Sparz pomidory – polej każdą sztukę wrzątkiem i usuń cienką skórkę. W następnej kolejności pokrój warzywa na połówki i wytnij twarde „oczka”. Jeżeli pomidory mają dużo wody, usuń jej nadmiar oraz wydobądź gniazda nasienne – w przeciwnym razie sos będzie za rzadki. Pokrój je na małe cząstki, następnie rozgrzej na patelni oliwę i lekko podsmaż zmiażdżony czosnek. Dorzuć pomidory, przemieszaj i powoli gotuj. Przykręć ogień, sos dopraw cukrem, solą, pieprzem, oregano, i dokładnie pomieszaj. Chwilę podduś i pamiętaj o regularnym mieszaniu. Gdy sos ostygnie, zmiksuj go.

Wieloskładnikowy sos pomidorowy

Ten przepis sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Należy połączyć passatę, ketchup i koncentrat pomidorowy, potem dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz 2 ząbki czosnku uprzednio zarumienione na oliwie. Składniki wystarczy doprawić szczyptą czarnego pieprzu, soli, słodkiej i ostrej papryki, a także niewielką ilością cukru. Do sosu niezbędna będzie też bazylia, suszone oregano oraz czosnek niedźwiedzi.

   

Sos pomidorowy do pizzy z suszonych pomidorów

Wyciągnij ze słoika suszone pomidory wprost na sitko, poczekaj, aby obciekł z nich nadmiar zalewy (ale ich nie płucz). Przełóż je do naczynia, dodaj szklankę passaty pomidorowej, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę oliwy, a na końcu wszystko zmiksuj na jednolity sos. Przelej do rondla z grubym dnem, dopraw pieprzem, solą i zagotuj. Przykręć gaz i podduś około 12 minut. Taki sos idealnie pasuje do pizzy.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę