
Klasyczne polskie dania to dla wielu osób schabowe, rosół, pierogi i oczywiście kluski ziemniaczane. Naprawdę wyjątkowe wychodzą z tego przepisu. Podaj na obiad kluski w wersji zakopiańskiej, a domownicy nie będą szczędzić ci pochwał. Ten rarytas bez cienia wątpliwości zniknie z talerzy w mgnieniu oka, szczególnie jeśli podasz go z podsmażoną na maśle cebulką.
Jakie ziemniaki na kluski wybrać?
Gatunki mączyste będą najlepsze. Wysoka zawartość skrobi czyni je idealnym składnikiem kopytek, placków ziemniaczanych, knedli, pyz i wielu innych pyszności. Odmiany mączyste to m.in. Gracja czy Bryza.
Sekretem klusek zakopiańskich jest podhalański ser bryndza. Bardzo popularny w południowych regionach Polski. Z nim kluski będą rozpływać się w ustach.
Przepis na kluski zakopiańskie
Lista składników:
⊹ cebula – 1 spora sztuka,
⊹ olej – 1 łyżka,
⊹ ziemniaki – 600 g,
⊹ jajka – 2 całe sztuki,
⊹ bryndza – 100 g,
⊹ sól,
⊹ mąka pszenna – 1 szklanka.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą, aż będą miękkie. Odlej wodę i bulwy przeciśnij przez praskę, potem lekko ostudź.
Podsmażaj pokrojoną cebulę na oleju – powinna się zarumienić.
Do kartofli przełóż jajka, bryndzę, cebulę z patelni i sól, a potem partiami wsypuj mąkę. Zacznij wyrabiać składniki ręcznie na spójne i miękkie ciasto, ale niezbyt rzadkie. Gdyby przywierało mocno do dłoni, to dołóż nieco mąki.
Z masy odrywaj porcje i lep kuliste lub owalne kluski. Wrzucaj pierwszą partię na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką z dziurkami i podawaj. Podobnie gotuj kolejną partię.
Sprawdź też przepis na knedle ze śliwkami.