Knedle ze śliwkami wg przepisu Ani Starmach. Te dodatki przesądzają o ich smaku

Anna Starmach i knedle ze śliwkami
fot. screen Youtube / Purella – SUPERFOODY na co dzień / screen Youtube / smacznie_na_talerzu

Wiele osób kojarzy knedle ze śliwkami jako przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Ania Starmach przyznaje, że gdy była małym dzieckiem, często sięgała po ten specjał, i nie mogło obejść się bez dokładki. Receptura nie jest zbyt wymyślna, zresztą sprawdźcie sami.

REKLAMA

Knedle z owocami to świetny pomysł na obiad na słodko. Danie podbiło podniebienia wielu pokoleń, nie tylko z powodu niezwykłego smaku, ale również łatwości przygotowania i doboru prostych składników. Poza dojrzałymi i jędrnymi śliwkami istotne są także dodatki – kluski są najsmaczniejsze z kwaśną śmietaną i szczyptą cynamonu.

Przepis na knedle ze śliwkami Ani Starmach

Składniki:
2 średnie jajka
500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
500 g dojrzałych śliwek
250 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g mąki ziemniaczanej
do podania: cynamon lub cukier, kwaśna śmietana

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku obieramy ziemniaki, gotujemy je w osolonej wodzie, a potem przekładamy do naczynia i mielimy w maszynce albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto, partiami wysypujemy mąkę kartoflaną. Owoce płuczemy, kroimy na połówki i wydobywamy pestki. Z ciasta na knedle odrywamy fragmenty, tworzymy z nich nieduże kule, które następnie lekko spłaszczamy. Na każdym krążku kładziemy połówkę śliwki i dokładnie zalepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz łyżeczki masła, później wrzucamy kluski partiami i gotujemy je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy je na talerz i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Podziel się: