Kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie. Używasz jej poprawnie?

gąbka kuchenna
fot. Pixabay

Czy dotychczas zwracałeś uwagę na kolory gąbek kuchennych? Okazuje się, że nie są one dziełem przypadku. Zwróć uwagę na kolory, myjąc naczynia.

REKLAMA

Nie każdy przepada za zmywaniem naczyń. Przeważnie robimy to mimowolnie – po namoczeniu gąbki, nalewamy trochę płynu i zaczynamy zmywanie. Większość z nas uważa, że barwa gąbki nie ma żadnego znaczenia, tymczasem jest zupełnie inaczej.

Jak myć naczynia?

Czynność tę chyba każdy kiedyś wykonywał. Naczynia zmywamy zawsze przy pomocy gorącej wody. Nie należy dodawać także zbyt dużej porcji płynu do naczyń – wystarczy najwyżej kilka kropli. Naczynia najlepiej zmywać w jednej komorze w zlewie albo wstawić do przegrody zlewu dużą miskę. Warto systematycznie wymieniać gąbkę – znajduje się na niej mnóstwo drobnoustrojów.

Kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie

Gąbka to jedno z podstawowych akcesoriów do mycia. Zazwyczaj znajdziemy ją w sklepach w wielopaku. A w nim gąbki różnią się między sobą kolorem. Może się wydawać, że barwa jest obojętna, ale istnieje teoria, która mówi, że ma ona znaczenie.

REKLAMA

Okazuje się, że po kolorze gąbki możemy dobrać rodzaj powierzchni, którą zamierzamy czyścić. Nie dotyczy to najtańszych gąbek z marketu, tylko gąbek celulozowych. Szklane elementy, takie jak szklanki czy kieliszki powinniśmy myć przy pomocy gąbki żółtej. Najbardziej delikatna jest gąbka niebieska, więc doskonale nadaje się do mycia delikatnych brytfanek, patelni i naczyń. Ma strukturę, która nie dopuści do zarysowania i zniszczenia powierzchni akcesoriów.

Do trudnych przypaleń i zabrudzeń powinniśmy używać gąbki zielonej. Nie należy stosować jej do czyszczenia delikatnych sprzętów, ponieważ może pozostawiać rysy na powierzchni.

Wybór gąbki uniwersalnej

Za uniwersalne uchodzą gąbki o zabarwieniu różowym bądź czerwonym. Mają „przeciętną” moc, więc można myć nimi większość naczyń. Uwagę warto jednak zachować podczas mycia szkła, ponieważ łatwo je zarysować.

REKLAMA

Udostępnij: