kotlety mielone
fot. Pixabay

Kotlety mielone to ulubiona potrawa wielu mięsożerców. Jednak czasami zdarza się, że wychodzą mało soczyste i zbite. Bywa, że przyczyną takiej sytuacji jest użycie nieodpowiedniego rodzaju mięsa. A jeśli nie, to warto dowiedzieć się, co zrobić, aby nadać im soczystości i pożądanej konsystencji. Wystarczy kilka dodatków, aby odmienić ich smak.

Kotlety mielone przyrządź z odpowiedniego mięsa

Uzyskanie twardych i wyjątkowo ścisłych kotletów często jest efektem użycia zbyt chudego kawałka mięsa. Jeśli chcesz, aby danie nie wyszło ciężkie i tłuste, dużo lepszym pomysłem jest przygotowanie kotletów w piekarniku. Podczas smażenia potrawa wchłania sporo tłuszczu, w dodatku istnieje ryzyko jej przypalenia.

Na kotlety najlepiej nadaje się wołowina. Rozwagę należy zachować, przyrządzając specjał z drobiu. Mięso cielęce czy wieprzowe – o większej zawartości tłuszczu – pozwoli otrzymać soczystsze i delikatniejsze danie. Warto też starannie wyrobić masę, nie zapominając o dodaniu do niej namoczonej w mleku bułki.

Masę na kotlety mielone wzbogać o konkretne składniki

Jeżeli masz dość chude mięso, możesz dodać do niego niektóre z wymienionych poniżej składników. Wszystkie albo chociaż część z nich na pewno masz w kuchni.

Dzięki pieczarkom kotlety zyskają nowe oblicze

Grzyby oczyść, zetrzyj na tarce, a potem podsmaż je wraz z cebulką i dorzuć do masy mięsnej. Dzięki temu kotlety będą delikatne i przyjemnie soczyste. Ale pamiętaj – nie smaż ich zbyt długo, gdyż zawarta w nich woda odparuje, w rezultacie pieczarki staną się suche, a przecież nie o to chodzi. To właśnie dzięki wodzie polepsza się konsystencja mięsa, a dodatkowym atutem jest cudowny aromat.

Strukturę kotletów polepszy też ziemniak

Ten trik stosowały nasze babcie. Jeśli chcesz go wypróbować, zetrzyj surową bulwę na tarce i połącz z masą mięsną. To sprawi, że danie będzie lekkie i przyjemnie wilgotne. Jednak nie spiesz się ze smażeniem – daj ziemniakowi „dojść” na patelni. Gdy natomiast masz problem z rozpadającymi się kotletami mielonymi, dodaj do nich trochę śmietany. Nabiał ma gęstą konsystencję, dzięki czemu podniesie stabilność masy i spowoduje, że będzie ją lepiej formować. Mało tego, po usmażeniu kotlety będą lekko wilgotne. Osoby, które obawiają się dodatku śmietany, uważając, że jest zbyt „ciężka”, mogą zastąpić ją jogurtem naturalnym – efekt będzie niemalże identyczny.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę