Soczyste i pełne aromatu kotlety mielone od Ani Starmach zawierają tajny składnik. To naprawdę wyśmienita odsłona naszej rodzimej klasyki. Wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji.
Kotlety mielone – polski klasyk obiadowy
Chyba każdy przepada za kotletami mielonymi. Istnieje mnóstwo receptur, ale ta zawiera 1 niezwykły składnik, a mianowicie mleko. Dzięki niemu mięso jest soczyste. Przepis na kotlety mielone pochodzi z oficjalnej strony internetowej Ani Starmach. Aby je zrobić, zaopatrz się w następujące produkty:
Przepis Ani Starmach na kotlety mielone
Składniki:
jajka
wieprzowina (mielona) – ćwierć kilograma
cielęcina (mielona) – ćwierć kilograma
cebula (nieduża sztuka)
mleko – pół szklanki
bułka (niewielka i sucha)
bułka tarta – 5 łyżek
przyprawy – pieprz i sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Suchą bułkę namaczamy w mleku przez ok. 15 minut. W międzyczasie zajmujemy się cebulą: pokrojone warzywo szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do naczynia przekładamy mięso i namoczoną bułkę, stopniowo dodajemy mleko, podsmażoną cebulę, pieprz i sól do smaku. Zaczynamy wyrabiać wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Z powstałej masy formujemy kotlety, które następnie panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni na złoty kolor.
Możemy wypróbować też inny sposób obróbki. Najpierw kotlety krótko podsmażamy, a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 15 minut. Do kotletów świetnie pasuje surówka z jabłka i marchewki oraz ziemniaki. Smacznego.