Nie ma lepszego dania na obiad niż gołąbki z kapusty. Zazwyczaj umieszcza się w nich farsz mięsno-ryżowy, ale dzisiaj proponujemy, aby sięgnąć po recepturę na kresową wersję gołąbków. W poniższym przepisie nie używamy mięsa, a mimo to nadzienie i tak jest bardzo smaczne i pożywne. Zresztą, sprawdźcie sami.
Kuchnia kresowa jest pyszna, choć używa się dość prostych składników, np. kartofli czy kapusty. Właśnie na tych produktach będzie bazować nasze danie. W tym jarskim farszu dużą rolę oprócz ziemniaków odgrywa także cebula. Należy dodać jej dość sporo – lekko przyrumieniona nadaje gołąbkom niepowtarzalnego smaku.
Kresowa wersja gołąbków – przepis
Składniki:
2 szklanki bulionu
2 cebule
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 łyżka masła
1 główka kapusty białej lub włoskiej
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
Przygotowanie:
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzyj na małych oczkach tarki. Umieść je na sitku zawieszonym nad naczyniem, aby odciekł z nich nadmiar płynu. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, lekko zeszklij na maśle, ostudź. Wrzuć ją do startych ziemniaków, dodaj także jajka, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
Z kapusty oderwij wierzchnie liście i usuń głąb. Włóż ją do większego garnka (wycięciem do dołu) i zalej gorącą wodą. Gotuj kilka minut, aż wierzchnie liście będą miękkie. Wyjmij warzywo z gorącej wody, elastyczne liście zdejmij i wystudź. Twardą główkę znów umieść we wrzątku i obgotuj.
Ze wszystkich liści kapusty usuń zgrubiały nerw. Na każdym z nich połóż porcję masy ziemniaczanej i uformuj gołąbka. Na spodzie garnka ułóż resztę liści kapusty i połóż na nie gołąbki. Następnie całość zalej bulionem i zagotuj. Wrzuć liście laurowe, trochę pieprzu i soli, gotuj na niewielkim gazie ok. godzinę. Potrawę przed podaniem możesz podać z gęstą śmietaną albo okrasić przyrumienionym boczkiem.