bulion
fot. Pixabay

Zdarza ci się czasem wyrzucać np. czerstwy chleb lub obierki z warzyw? Niemarnowanie żywności jest nie tylko trendy, to także działanie mocno uzasadnione. Dlatego dziś zamieściliśmy recepturę na bulion z obierek po włoszczyźnie.

Niemarnowanie jedzenia włącza się w akcję zero waste, czyli pomysłu ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to strategia proekologiczna, bardzo korzystna dla naszego portfela.

Jeśli chcesz wykorzystać obierki po włoszczyźnie w praktyczny sposób, przygotuj z nich zdrowy i aromatyczny bulion. Pamiętaj, aby warzywa przed obraniem starannie oczyścić. Wyszoruj je za pomocą szczoteczki, a potem umyj. Wcześniej możesz namoczyć je w mieszance wody i octu (na 2 l wody przeznacz niecałą szklankę octu).

Z myślą o ugotowaniu bulionu na obierkach, nie wyrzucaj więc usuniętych z włoszczyzny skórek, tylko je zbieraj. Możesz je wkładać do foliowej torebki, a następnie do zamrażalnika. Gdy zgromadzi się ich sporo, przyrządź bulion. Nie dość, że będzie smaczny, to także odżywczy, bo w skórkach warzyw skumulowana jest największa ilość wartościowych związków.

Bulion z obierek po włoszczyźnie – przepis

Składniki:
2 l wody
garść łupin z cebuli
40-50 dag obierek z włoszczyzny
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej zamrożone obierki oraz łupiny z cebuli, jeszcze raz zagotować. Dodać oliwę i całość gotować ok. 2 godziny na niewielkim płomieniu przy uchylonej pokrywce. Wywar przelać przez sitko, aby odcedzić obierki. Na koniec dodać do niego trochę soli, aby był trwalszy. Jeszcze gorący przelać do słoików, zakręć. Ostudzony bulion w słoikach położyć w chłodziarce i stosować jako bazę do zup.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę