Krokiety z mięsem z rosołu według Kuronia. Tani i pyszny obiad

Jakub Kuroń i krokiety
fot. screen Youtube / Podkarpackie przestrzeń otwarta / fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Po ugotowaniu rosołu zostało wam sporo mięsa? Możecie go użyć jako farszu do krokietów. To prosty i jednocześnie tani pomysł na obiad. Dziś prezentujemy przepis Jakuba Kuronia – krokiety możecie przygotować w dowolnej chwili. Specjał na pewno was nasyci, a sam sposób przygotowania nie jest zbyt mozolny.

REKLAMA

Najsmaczniejszy rosół gotowany jest na znacznej ilości jarzyn i mięsa. Dosyć często kawałki mięsa zostają niezjedzone, gdyż po zupie sięgamy po drugie danie. Jeśli nie chcecie marnować żywności, przyrządźcie znakomite krokiety z farszem z mięsa po rosole. Ponieważ jest już ugotowane, w mgnieniu oka stworzycie z niego nową potrawę. Mięsa po rosole możecie przerobić też na pastę, nadzienie do pierogów czy pasztet. Sprawdzi się też rewelacyjnie jako farsz do krokietów. Poniżej znajdziecie przepis Jakuba Kuronia na ten przysmak.

Krokiety z mięsem z rosołu

Składniki:

na naleśniki:
2 jajka
1 łyżka oleju
1,5 szklanki mąki
ok. 200 ml mleka
szczypta soli
ok. 200 ml wody gazowanej

REKLAMA

na farsz:
ok. 400 g mięsa z kurczaka z rosołu
ok. 750 g wołowiny z rosołu
pieprz, sól
2 łyżki oleju
2 cebule
warzywa z rosołu

oraz:
ok. 1,5 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki mąki
2 jajka
olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki połącz ze sobą w naczyniu i starannie wymieszaj – możesz to zrobić przy pomocy miksera albo rózgi kuchennej. Powstałe ciasto odstaw na kwadrans, a potem zacznij smażyć na patelni cienkie naleśniki, wykładaj je na talerz. Z mięsa usuń skórę, tłuszcz oraz kości, a następnie pokrój je na mniejsze części. Obraną cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Mięso, jarzyny z rosołu, a także zeszkloną cebulą zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Nadzienie dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj do niego trochę rosołu.

REKLAMA

Na każdym naleśniku umieść porcję farszu, równomiernie go rozprowadzając. Potem dwa przeciwległe boki placuszka zwiń do środka, tworząc roladkę. Teraz przystąp do panierowania krokietów. Obtaczaj je kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste.

Podziel się: