Tatar wołowy jest świetnym pomysłem na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Wiele osób decyduje się na urozmaicone wersje tego dania, a każda z nich zapewnia tak samo wyjątkowe wrażenia smakowe.
Tatar wołowy znakomicie pasuje jako jedna z przystawek na imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Sporo osób ma jednak dylemat, która wersja jest lepsza – z ogórkiem konserwowym czy kiszonym. Jest jeden przepis, który rozstrzyga ten spór!
Składniki:
kilogram polędwicy wołowej
4 żółtka
pół szklanki wody
szklanka oleju słonecznikowego
sól
ogórki kiszone lub konserwowe
kapary
pieprz
oliwki
cebulka
Sposób przygotowania:
Mięso czyścimy ze wszystkich błon. Warto pamiętać, że musi ono mieć niską temperaturę, dzięki czemu krojenie jest łatwiejsze. Następnie bardzo drobno kroimy je ostrym nożem, następnie dodajemy olej i ponownie siekamy tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Dalej obieramy cebule z łupin i również drobno siekamy, po czym dodajemy ją do mięsa. Tą samą czynność wykonujemy z kaparami, ogórkami i oliwkami.
Przygotowaną i wymieszaną masę odstawiamy do lodówki. Na koniec porcję mięsa formujemy w kulkę i kładziemy na talerzu, dekorujemy pozostałymi składnikami i skrapiamy odrobiną oleju. Podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.