Kury, które znoszą wyjątkowe jajka. Mają zielone żółtka!

REKLAMA

W Indiach, w mieście Othukkungal u lokalnego farmera mieszkają kury. Sześć z nich znoszą szczególnie wyjątkowe jajka. Mają zielone żółtka!

Farmer A.K. Shiahbudeen postanowił zaprosić badaczy, by ocenili ten fenomen. Naukowcy od razu stwierdzili, że jest to spowodowane żywieniem kur. Natomiast lokalny farmer twierdzi, że wszystkie kury odżywiane są tak samo od czasu powstania farmy.

REKLAMA

Journal of Food Science opublikowało wyniki badań według których żółtka o ciemnym kolorze (musztardowy, jasnopomarańczowy) posiadają większe ilości kwasów omega-3 i witamin niż przeciętne, jasne żółtko. Różnica pomiędzy kolorami żółtek to wynik oparty na aktualnej diecie kur, a także ich zdrowiu. Według badań, nasiona chia, które są wdrażane do diety kury może spowodować ciemniejsze żółtko.

Co oznacza ciemny kolor żółtka? Vanessa Rissetto ekspertka z Culina Health twierdzi, że „kolor żółtka może naprawdę wiele powiedzieć o wartości odżywczej jajka„.

REKLAMA

Kolor żółtka może naprawdę wiele powiedzieć o wartości odżywczej jajka. Ogólnie rzecz biorąc, dobrze jest, aby żółtko miało ciemny i intensywny pomarańczowy kolor. Te żółtka są zwykle produkowane przez kury hodowane na pastwiskach, których dieta składa się ze świeżej trawy, robaków i koników polnych. Ta dieta jest bogata w karotenoidy, które dają żółtka bogaty pomarańczowy kolor.

Rissetto twierdzi, że kolor żółtek może rzeczywiście posiadać inne walory smakowe. Niektórzy szefowie kuchni uważają, że bardziej pomarańczowe żółtka będą miały najprawdopodobniej „bardziej wyrazisty smak” w porównaniu z jaśniejszymi żółtkami.

Warto pamiętać, że niektóre kury hodowlane mają dobrą dietę lecz inne nie mają tyle szczęścia i nie otrzymują tak dobrej paszy. To wszystko wpływa na jakość jajek. Jeśli żółtko jest jasnożółte, to prawdopodobnie kury otrzymywały paszę składającą się z kukurydzy i pszenicy.

REKLAMA

Ciemniejsze żółtka dostarczają cennych właściwości odżywczych. Nie oznacza to jednak, że wartość odżywcza jajka nie ulega zmianie. Żółtko nadal będzie dostarczać tę samą ilość białka oraz tłuszczu, bez względu na kolor. Jeśli odkryjesz ,że jajko ma pomarańczowe żółtko, to możesz przygotować się na zwiększoną dawkę składników odżywczych i witamin w swojej diecie.

Podziel się: