Kutia, czyli wigilijny hit z kuchni polskich Kresów

Kutia

Jeśli lubisz gotować, to Wigilia i Boże Narodzenie są doskonałym momentem, by zaskoczyć domowników nowym przeznaczonym na wigilijny stół daniem. Takim jest kutia, stały składnik 12 potraw wieczerzy wigilijnej na przedwojennych polskich Kresach, jak również w kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej.




Przyrządzenie kutii zabiera dużo czasu, ale warto go poświęcić, gdyż specjał ten zachwyci wszystkich obecnych przy wigilijnym i świątecznym stole.

Do przyrządzenia kutii potrzebujemy:

20 dag łuskanej pszenicy

20 dag maku

200 ml miodu

po 10 dag migdałów, orzechów włoskich i rodzynków

po 4 suszone figi, daktyle

1/2 laski startej wanilii

startą skórkę z 1 cytryny

50 ml rumu lub brandy

migdały do przybrania

Gdy już mamy składniki, przystępujemy do przygotowania naszego dania.




Pszenicę dokładnie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 3 godziny. Następnie odcedzamy ją, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż zmięknie. Trwa to z reguły 3 godziny.

W międzyczasie przystępujemy do przygotowania maku. Dokładnie go płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Potem mak odsączamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.

Rodzynki moczymy w rumie, zaś resztę bakalii siekamy lub drobno kroimy. Na koniec pszenicę łączymy z makiem, miodem, dodajemy startą skórkę cytryny, wanilię i bakalie. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.



Udostępnij: