Dzisiejszy przepis na spektakularne ciasto niemal bez pieczenia zasługuje na Grand Prix. Czaruje wyglądem i smakiem, a z wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Zatem warto spróbować. Szczególnie teraz, gdy na zewnątrz zima, a my więcej czasu spędzamy w domu. To słodkie arcydzieło składa się z biszkoptu, kakaowych naleśników i słodkiego kremu.
Naleśnikowe ciasto wygląda szałowo, a smakuje jak marzenie
Aby zaskoczyć rodzinę i znajomych wcale nie potrzeba wiele. Podstawą deseru jest biszkopt – każdy z pewnością zrobi go bez wysiłku. Przyda się jeszcze sterta naleśników i oczywiście spoiwo, czyli słodki krem. Składa się z mlecznych produktów, które należy dosłodzić do smaku. Wszystkie składniki odpowiednio składamy i gotowe. Efekt bije po oczach. Nikt nie uwierzy, że taki rarytas został przygotowany samodzielnie w domu. Wygląda jak dzieło wykonane przez doświadczonego cukiernika. Dlatego tym deserem można zapunktować.
Przepis na fantazyjny deser z naleśników
Składniki na spód:
pół szklanki mąki pszennej typ 480
60 g cukru
2 jajka
łyżka masła
15 g miodu
odrobina soli
2 łyżki kakao
Składniki na ciasto naleśnikowe:
¼ litra mleka
180 g mąki
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki miodu
łyżeczka cukru
30 g kakao
odrobina soli
Składniki na krem:
250 ml śmietany 30%
150 g skyru
250 g twarogu sernikowego
2 łyżki miodu
6 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania
Na biszkoptowy blat: połącz produkty w odpowiedniej kolejności. Najpierw przy pomocy miksera ucieraj jajka z dodatkiem cukru. Przełóż do masy miód, a chwilę później miękkie masło, kakao i mąkę. Po każdym dodaniu miksuj składniki na aksamitny krem. Przenieś go do tortownicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na 20 minut, potem ostudź na kratce.
Na ciasto naleśnikowe: w naczyniu połącz ze sobą przesiane sypkie produkty, dodaj ciepłe mleko, jajko, a także gorącą wodę (1/2 szklanki). Przecedź płynną masę przez sito, a potem dolej płynne masło i miód, odstaw na 20 minut. Na patelni smaż naleśniki do momentu, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Placuszki powinny wystygnąć.
Czas na krem. Biały ser, skyr i 1/2 cukru miksuj na gładką, zwartą masę. Robotem ubijaj resztę cukru pudru ze śmietaną, a następnie obydwie masy razem ze sobą wymieszaj. Dołóż trochę miodu i ponownie mieszaj.
Naleśniki smaruj serową masą i składaj na 3 części – powinieneś uzyskać podłużne, płaskie prostokąty. To jaką wysokość będzie miał deser, zależy od ich szerokości. Między wszystkimi warstwami naleśników musi znaleźć się krem.
Gdy zawiniesz już wszystkie placuszki, smaruj je kremem również na powierzchni. Umieść na talerzu upieczony biszkopt i posmaruj go kremem. Zacznij nawijać naleśniki po kolei – raz jeden, raz drugi itd., aby powstał sumaryczny „rulon” i usytuuj go na biszkopcie. Otocz go formą, a wtedy na pewno się nie rozleci. Deser włóż do chłodziarki na całą noc. Po przekrojeniu wygląda spektakularnie. Zresztą powyższy obrazek mówi sam za siebie.
REKLAMA