Łotewski barszcz czerwony – przepis. Smak podrasuje ten dodatek

barszcz czerwony
fot. screen Youtube / Helen Rennie

Barszczem czerwonym zainteresuje się każdy miłośnik tradycyjnych potraw. Łotewska odsłona specjału została wzbogacona o mięsne kulki wykonane z mięsa drobiowego. Za sprawą tego soczystego i delikatnego dodatku zupa jest jeszcze lepsza w smaku, a do tego treściwsza. Musisz koniecznie spróbować – Twoja rodzina ją pokocha.

REKLAMA

Jeżeli tradycyjny barszcz czerwony wydaje Ci się nudny, wypróbuj przepis na łotewski wariant potrawy z dodatkiem kulek drobiowych. Ugotowane we wrzątku lekkie mięso indycze z dodatkiem aromatycznych przypraw wspaniale łączy się z wyrazistym barszczem. Spróbuj tej zupy, a gwarantujemy, że już na stałe zapisze się w Twoim kulinarnym repertuarze.

Przepis na łotewski barszcz czerwony z drobiowymi kulkami

Składniki na zupę:
750 g ugotowanych buraków
3 litry wody
4 większe ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 spora marchew
20 ml octu winnego bądź jabłkowego
30 ml oleju rzepakowego
30-40 g koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ziaren pieprzu
2 liście laurowe
pieprz i sól w ilości do smaku
pokrojony koperek do podania

REKLAMA

Składniki na mięsne kulki:
1 średnia cebula
2 małe jaja
400 g drobiowego mięsa mielonego np. z indyka
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Mięso mielone przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną cebulę i jaja, dopraw pieprzem i solą, wszystko wyrabiaj i zacznij formować małe kulki. Cebulę na zupę również drobno posiekaj. Warzywo zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, a pod koniec wrzuć czosnek. Dodaj także pozbawioną skórki i pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż jarzyny do momentu, aż zmiękną.

REKLAMA

W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem pieprzu i liści laurowych. Gotuj w niej klopsy, a potem dodaj składniki z patelni, wypłukując starannie smak. Dorzuć też rozdrobnione na dużych oczkach tarki buraki, a także koncentrat pomidorowy. Barszcz podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, a na końcu dodaj ocet. Zupę podawaj jeszcze ciepłą, z dodatkiem koperku i gęstej śmietany.

Czytaj także: Dodaj ten składnik do rosołu. Lepszego nie zjesz.

Podziel się: