Zazwyczaj tylko nowe piekarniki lśnią czystością. Jednak starsze, używane modele też mogą wyglądać perfekcyjnie, jeśli będą należycie zadbane. Wypróbuj tę kompetentną metodę na mycie piekarnika, a błyskawicznie rozprawisz się ze spalenizną, zaschniętym tłuszczem i brzydkim zapachem. Patent jest przyjazny dla środowiska i nie obciąża zbyt mocno domowego budżetu. Z nim każde mycie piekarnika skończy się sukcesem.
Sposobów na mycie piekarnika są dziesiątki. Niektóre z nich polegają na użyciu sklepowych chemikaliów, więc lepiej korzystać z nich jak najrzadziej, a najlepiej wcale. Inne z kolei bazują na naturalnych składnikach, takich jak cytryna, ocet, sól, kwasek cytrynowy czy soda oczyszczona. Warto konkretny detergent dostosować do rodzaju zabrudzenia, np. tłuste osady dobrze rozpuszcza cytryna, a na przypalenia świetnie działa ocet.
Można też zaniedbany piekarnik umyć mieszanką naturalnych składników, a wtedy każdy z nich skupi się na usuwaniu konkretnego zabrudzenia. Urządzenie będzie czyste i pachnące, a pieczenie dań będzie przebiegać w higienicznych warunkach.
Patent na skutecznie czyszczenie piekarnika
Do średniej miski wsyp małą filiżankę sody oczyszczonej, zalej ją 1/2 filiżanki wody i 1 filiżanką octu (ten składnik dodawaj stopniowo, bo mieszanka zacznie się pienić). Lekko namaczaj w niej gąbkę i nakładaj na brud w piekarniku, dokładnie go pokrywając. Resztę środka czyszczącego włóż do piekarnika (w naczyniu odpornym na działanie wysokiej temperatury), zamknij drzwiczki i ustaw temperaturę 100°C, podgrzewaj przez ok. 40 minut.
Potem wyjmij pojemnik i przecieraj zabrudzenia gąbką, nie omijając rusztu. Brud będzie sprawnie odchodzić od wszystkich elementów piekarnika. Na koniec zajmij się przypaleniami na dnie. Zsuń je wszystkie gąbką i zbierz ręcznie np. do miski. Lekkie ślady przypaleń, które cudem przetrwają, możesz bezpowrotnie usunąć miedzianą monetą – pocieraj nią drobne pozostałości. Powinno się udać. Sprzęt będzie lśnił czystością.
Czy można uniknąć ciągłego czyszczenia piekarnika?
Tak. Ręczne mycie piekarnika nie jest konieczne w przypadku nowocześniejszych modeli z funkcją samoczyszczenia. Niektóre marki są w stanie same pokonać brud, a wszystko dzięki procesowi pyrolizy. Należy tylko ustawić właściwy program i włączyć przycisk, a sprzęt zacznie się automatycznie myć.
Na czym polega samoczyszczenie pyrolityczne?
W procesie pyrolizy następuje rozgrzanie wnętrza piekarnika do temp. 480 st. C. Zabrudzenia, przypalenia i tłuszcz przeistaczają się w popiół. Potem można go bezproblemowo zetrzeć szmatką. Nie trzeba nic szorować ani używać ostrych detergentów.
Poznaj sposób na skuteczne umycie kuchenki mikrofalowej i tostera.