Lubisz wszelkie wypieki z jabłkami? Któż ich nie lubi. Wkrótce ryneczki i warzywniki będą pełne rozmaitych gatunków tych owoców – od kwaśnych po słodkie i od zielonych po czerwone. Warto jeść jabłka jak najczęściej, bo to bomby witaminowe. Powstaje z nich wiele przysmaków, m.in. musy, drożdżówki czy sałatki. Dziś chcemy ci zaprezentować niesamowity przepis na oszczędność. Tani, prosty i smakowity wypiek stworzysz na bazie jabłek i… czerstwego pieczywa.
Nie wyrzucaj czerstwych bułek. Wyczarujesz z nich dziesiątki potraw i deserów. Koniecznie skuś się na a’la szarlotkę. To czysta poezja smaku i gdy zaserwujesz ją swojej przyjaciółce, z pewnością nie zgadnie, z czego jest zrobiona. Przepisy takie jak ten, to patent na niemarnowanie żywności. A jaki gatunek jabłek najlepiej pasuje do ciasta?
Aby uniknąć niedobrego bądź rozmiękłego deseru, użyj właściwych owoców. Decydując się na odmianę ligol, szara reneta, lobo czy antonówka sukces cukierniczy masz jak w banku.
Przepis na pyszną i pachnącą szarlotkę z czerstwych bułek
Lista składników:
6 czerstwych bułek,
2 kg jabłek,
80 g cukru,
1,5 l mleka,
3 jajka,
cynamon.
Wykonanie:
Mleko gotujemy, a gdy zawrze, zalewamy nim pieczywo i odstawiamy na kwadrans.
Myjemy i obieramy jabłka: 1/2 kroimy w kosteczkę, a resztę – w plastry.
Bułki odsączamy z płynu, przekładamy do nich same żółtka i cukier, wszystko wyrabiamy na spójną mieszankę. Wrzucamy do niej kostkę jabłkową, mieszamy.
W naczyniu mikserem ubijamy białka. Gdy powstanie sztywna piana, dodajemy ją do ciasta i lekko mieszamy łyżką.
Formę wykładamy pergaminem i przelewamy do niej przyrządzone ciasto. Na wierzchu umieszczamy plasterki jabłka i oprószamy je cynamonem. Szarlotkę pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C.