Jabłkowe krążki w delikatnym cieście jogurtowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gdy moi bliscy spróbowali ich po raz pierwszy, wydali na ich temat bardzo pozytywny werdykt. Sądzę, że racuchy mogą zostać zdetronizowane właśnie przez ten deser. Warto wypróbować prosty przepis na smażone krążki jabłkowe w pysznym cieście.
Metoda przygotowania krążków jest podobna do przepisu na racuchy, ale z kilkoma różnicami. Na racuchy jabłko zwykle ściera się na tarce i wrzuca do ciasta, więc nie ma potrzeby otaczania każdej sztuki osobno w cieście, a potem jeszcze w cukrze z cynamonem. Obydwa przysmaki mają podobną konsystencję i smak. Zostają też usmażone na patelni.
Przepis na jabłka w cieście jogurtowym
Lista składników:
» 2 jabłka
» 1 łyżka soku z cytryny
» 60 g mąki
» 80 g gęstego jogurtu naturalnego
» 1 jajko
» 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
» odrobina soli
» 1 płaska łyżeczka cynamonu
» 2 łyżki drobnego cukru
» tłuszcz roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1.
Mąkę z proszkiem, solą, jogurtem i jajkiem mieszaj na gładką, dość gęstą masę.
Krok 2.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój miąższ w plastry (ok. 1 cm grubości) i szybko skrop sokiem z cytrusa (zachowają jasny kolor).
Krok 3.
Na patelnię wlej całkiem sporo oleju (krążki muszą być w nim zanurzone do 1/2 wysokości w trakcie smażenia). Kawałki owoców maczaj w cieście jogurtowym i umieszczaj na gorącym tłuszczu. Na średniej mocy ognia smaż je przez ok. 3 minuty z obu stron.
Krok 4.
Gdy wszystkie sztuki będą złociste, zabieraj je z patelni wprost na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby wchłonęły zbędny olej. Na koniec obtaczaj deser w cukrze z cynamonem i podawaj. Smacznego.