Szukasz przepisu na swojski makaron do rosołu, który będzie rozpływać się w ustach? Kupowany w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak ten zrobiony własnoręcznie. Makaron w połączeniu z pysznym i aromatycznym rosołem dosłownie rozpływa się w ustach. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich przy świątecznym stole? Dlatego zrób swojski makaron, a na pewno nie pożałujesz! Poznaj najlepszy przepis.
Makaron swojski nie wymaga dużego wkładu naszego czasu, ani też wielu składników. Smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole w połączeniu z zupą. Przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste i wyjdzie nawet najbardziej początkującym kucharzom ponieważ robi się go kilka minut. Uwierz nam na słowo, satysfakcja będzie gwarantowana.
Szukasz przepisu na swojski makaron? Trafiłeś idealnie – wypróbuj tej receptury, a już nigdy nie kupisz suszonego makaronu ze sklepu!
Przepis na swojski makaron, który zrobi furorę wśród Twoich bliskich
Składniki:
» 40 dag mąki
» 5 jajek
» szczypta soli
» 3 łyżki wody gorącej
Przygotowanie:
Na blat kuchenny wsyp przesianą wcześniej przez sitko mąkę, a następnie wsyp szczyptę soli. Zrób pośrodku mąki spory dołek oraz wbij do niego całe jajka. Wszystko zacznij ugniatać i dolewaj powoli gorącą wodę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne i sprężyste. Nie może być ani zbyt twarde, ani za miękkie. Odstaw na 10 minut.
Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż ciasto i rozwałkuj na bardzo cienką warstwę. Pokrój ciasto w paski, potem nałóż je na siebie, podsypując wcześniej mąką i krój w cienkie paseczki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu makaronu na powierzchnie.
Sekret najlepszego, domowego makaronu – mąka
Tak samo jak w przypadku innych wypieków, na przykład ciasta na pizzę, kluczową kwestią jest odpowiednia mąka, która ma symbol „00”. Dzięki niej makaron będzie elastyczny i bardzo sprężysty, a taki bardzo łatwo później ugotować al dente.
Swojski makaron pasuje do każdej zupy, nie tylko do rosołu. Możesz go podać także z dowolnym, ulubionym sosem serowym, grzybowym, bolognese i wiele innych. Idealny jest także do spaghetti.
Smacznego!