Makaroniki chrupiące i miękkie jak puch! Ten przepis to hit na Sylwestra!

makaroniki

Makaroniki zdobywają coraz większą popularność. To prawdziwy hit, który sprawdzi się idealnie na Sylwestra, dlatego jeśli szukasz przepisów na słodkie przekąski to musisz wypróbować te słodkie i chrupiące ciasteczka. Jak upiec makaroniki? Oto najprostszy i najlepszy przepis! 

   

Niewielkie ciasteczka, które są bardzo mięciutkie i bardzo chrupiące z zewnątrz. To prawdziwy hit na Sylwestra, dlatego poznaj i koniecznie wypróbuj najlepszy przepis!

Makaroniki to hit na Sylwestra! Wyglądają i smakują rewelacyjnie

makaroniki

   

Te słodkie ciasteczka przygotowane są z białek jaj, cukru pudru oraz mielonych migdałów. Czasami do masy dodaje się również takie dodatki jak masło, mąka, drożdże, miód, śmietana, odrobina żółtek, kakao lub przyprawa korzenna.

Po upieczeniu są sklejane w pary, a w środek jest przełożony ulubionym kremem. Ciastka mogą mieć różne kolory i smaki, dlatego sprawiają niesamowite wrażenie. Istnieje wiele metod wykonania ciastek, jednak najlepszą jest metoda włoska, która wydaje się trudna w przygotowaniu. Ale pamiętaj, strach ma tylko wielkie oczy!

   

Istnieje wiele metod ich wykonania, jednak najlepszą jest metoda włoska, która wydaje się trudna w przygotowaniu. Ale pamiętaj, strach ma tylko wielkie oczy!

Najlepszy przepis na słodkie ciastka bezowe

makaroniki

Składniki:

» 120 g migdałów zmielonych (obranych) albo mąki migdałowej

» 200 g cukru pudru

» 3 białka

» 50 g cukru drobnego

» barwnik spożywczy np. czerwony

Dodatkowo: składniki na krem: śmietana 30% lub 36% ubita z cukrem pudrem.

   

Przygotowanie:

Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Migdały zmiel blenderem na sypką mąkę lub wsyp gotową mąkę migdałową do naczynia, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Białka jaj ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Wtedy dodawaj porcjami drobny cukier, a po tym możesz dodać dowolny barwnik spożywczy.

Do masy dodawaj po trochu mąkę migdałową połączoną wcześniej z cukrem pudrem. Mieszaj wszystko delikatnie szpatułką, masa powinna mieć konsystencję bitej śmietany.

Masę bezową przełóż do rękawa, a jeśli go nie masz, to na blaszce możesz ułożyć makaroniki łyżką. Po wyłożeniu i uformowaniu ciasteczek odstaw je na 30-60 minut, w temperaturze pokojowej. Wtedy wyschną i dopiero można włożyć je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 12 minut.

   

Wyjmij z piekarnika i ubij śmietanę, a następnie po wystygnęciu przekładaj makaroniki kremem.

Idealna i słodka przekąska na Sylwestra!

Oprócz rewelacyjnego i chrupkiego smaku, makaroniki świetnie prezentują się na talerzu, dlatego z pewnością zachwycą Twoich gości. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko i łatwo. Wyjdą każdemu, kto lubi eksperymentować z wypiekami w kuchni oraz tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną.

Jeśli kochasz chrupać, to koniecznie wypróbuj także przepisu na tortillę w nieco innej i bardzo zaskakującej wersji.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News