tortilla

Tortilla to placek, który możemy przygotować na bardzo wiele różnych i smacznych sposobów. Najbardziej klasyczne podanie tortilli to nafaszerowanie jej mięsnym farszem, połączonym z warzywami, a następnie polane sosem. Ale co, jeśli taka propozycja wydaje się zbyt nudna i pracochłonna? Oto najlepszy pomysł na przygotowanie tortilli, która jest świetnie sprawdzi się jako przekąska w Sylwestra. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut!

Tortilla świetnie sprawdza się jako przekąska na Sylwestra ponieważ nie wymaga wielu składników oraz zbyt dużego wkładu czasu.

Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować coś, co sprawi, że będą prosić o dokładkę? To koniecznie wypróbuj tortillę w formie pysznych, chrupiących nachosów!

Smakują o wiele lepiej niż te, które kupujesz w sklepie, a w dodatku nie mają tylu szkodliwych dla organizmu dodatków.

Tortilla – podaj ją w formie nachosów, a Twoi goście będą zachwyceni

tortilla

Nachosy to chipsy, które przygotowuje się z tortilli, a następnie podaje się je z ulubionym sosem. Są świetną alternatywą dla klasycznej tortilli, bo mają niezwykle chrupiącą i smaczną powierzchnię ponieważ połączone są z pysznym serem i czosnkiem.

Zaskocz swoich gości w Sylwestra i wypróbuj przepis na pyszne, domowe nachosy z tortilli! Ta przekąska jest także idealna dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Przepis na chipsy z tortilli – Nachos

tortilla

Składniki:

» 1 placek tortilli

» 50 g masła

» 20 g sera, najlepiej parmezan

» 2 ząbki czosnku

»  1/4 płaskiej łyżeczki soli,

» łyżka bazylii lub oregano

Przygotowanie:

Masło umieść w garnku i postaw na palnik, aby się rozpuściło. Pamiętaj o małej temperaturze ponieważ masło szybko może się spalić. Po rozpuszczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do masła, potem dodaj kolejno: sól, bazylię lub oregano.

Twardy ser – najlepszy będzie parmezan, ale jeśli nie masz, to może być dowolny – zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i dodaj do masła. Wszystko dobrze wymieszaj.

Placek tortilli połóż na blacie i pokrój na 16 trójkątów. Każdego z nich obtaczaj dobrze w przygotowanej papce. Układaj nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 13-14 minut.

Po kilku minutach, zaraz po wyjęciu z piekarnika nachosy robią się kruche i bardzo chrupiące. Podawaj je z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, awokado czy barbeque.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości