ShareInfo.plKulinariaMało kto podaje pomidorową z tym. Smakuje 3x lepiej niż z ryżem...

Mało kto podaje pomidorową z tym. Smakuje 3x lepiej niż z ryżem i makaronem

zupa pomidorowa
fot. screen Youtube / Seval Mutfakta

Pomidorowa to królowa polskich stołów. Każdy zna jej smak już od dziecięcych lat i ona raczej nigdy się nie znudzi. Nic nie uszlachetnia jej bardziej niż dodatki. To one sprawiają, że smak zupy odkrywamy na nowo. W przypadku tego przepisu będzie podobnie. Zaserwuj swoim bliskim zupę bez makaronu czy ryżu, ale za to z innym cenionym składnikiem. Wszyscy najpierw się zdziwią, a potem oszaleją na punkcie twojej pomidorowej i poproszą o dokładkę.

REKLAMA

Trudno wskazać, która wariant pomidorowej jest najlepszy. Wiele osób uwielbia ją jeść z ryżem, a inni nie wyobrażają sobie jej bez makaronu – lecz ta receptura, którą tym razem przedstawiamy, trawi w gusta działaczów obydwu obozów. Ideał w każdym calu – pachnąca, delikatna i nad wyraz smaczna. Posmakuj zupy z kaszą.

Wszystkie kasze to samo zdrowie i warto sięgać po nie częściej niż tylko od wielkiego dzwonu. Do wyboru mamy co najmniej kilka rodzajów kaszy, które różnią się od siebie smakiem, konsystencją czy wartościami odżywczymi. Z każdej jednak można wyczarować coś pysznego w kuchni. W dzisiejszej wersji zupy pomidorowej króluje kasza jęczmienna perłowa.

Przepis na zupę pomidorową z kaszą perłową

Składniki:
500 g pomidorów
1/2 g wołowiny z kością
2 l wody
2 pietruszki
2 marchewki
1/2 selera
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka masła
pieprz, sól
1 szklanka kaszy perłowej
1 pęczek pokrojonego koperku

Wykonanie:
Mięso umieść w garnku, zalej wodą, wsyp sól i zagotuj. Zbierz szumowiny.

REKLAMA

Marchew, pietruszkę i seler obierz. Pierwszy korzeń pokrój w talarki, a drugi zetrzyj na tarce. Seler potnij w kostkę i wrzuć warzywa do wywaru.

Zmniejsz gaz i gotuj zupę przez 60 minut, aż jarzyny zmiękną.

Pomidory sparz wrzącą wodą i usuń skórkę. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Gotuj kolejne 20 minut.

Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na paczce.

REKLAMA

Z bulionu wyciągnij wołowinę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój i z powrotem wrzuć do zupy.

Zabiel ją śmietaną i masłem. Wcześniej zahartuj składniki – odmierz chochlę gorącego wywaru, nalej do kubka i połącz z nabiałem, a potem przelej do garnka, zamieszaj.

Miękką kaszę jęczmienną dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Podawaj ją na talerzu z zupą pomidorową i posyp danie świeżym koperkiem. Smacznego.

Czytaj też: Dodaj sól w tym momencie. Zmienisz smak rosołu na lepsze

Zobacz również:
REKLAMA