REKLAMA

deser z mandarynkami
fot. screen Youtube / Herzhaftes essen

Chyba żadne owoce nie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia tak jak mandarynki. Warto wyróżnić cytrusy na przykład takim fantazyjnym deserem, który prezentuje się elegancko i smakuje wybornie. Podajemy przepis na efektowny deser z mandarynkami.

REKLAMA

Spektakularny deser zachwyci gości

Mandarynki mają słodki lub słodko-kwaskowaty smak i są orzeźwiające. Wielu tradycyjnym daniom podawanym na Boże Narodzenia tego brakuje.

W święta na naszych stołach królują zazwyczaj makowce, serniki i inne wypieki przekładanie słodkimi masami. Deser z poniższego przepisu nie wymaga pieczenia, jest lekki i delikatny w smaku. I jeszcze jedna sprawa: poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. Potrzebne składniki można policzyć na palcach jednej ręki, a w procesie przygotowania nie ma nic trudnego. Wystarczy dokładnie prześledzić recepturę, a praca pójdzie jak z płatka.

REKLAMA

Deser udaje się za każdym razem. Nie musisz nawet uruchamiać piekarnika, bo przysmak musi sam stężeć, co umożliwia agar. W zasadzie na przygotowanie deseru musisz poświęcić tylko kilka minut, bo najdłużej trwa zastyganie masy mlecznej. Na szczęście wysiłek zostanie nagrodzony fantastycznym efektem. Specjał zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Przepis na elegancki deser z mandarynkami

Składniki:
»0,5 l mleka
»300 ml kwaśnej śmietany
»5-6 mandarynek
»cukier lub słodzik (np. erytrytol)
»8 g agaru
»opcjonalnie: aromat waniliowy

REKLAMA

Przygotowanie:
Mandarynki obierz starannie ze skórki (białą część możesz zostawić lub usunąć).

Weź prostą butelkę plastikową po wodzie i obetnij u samej góry, aby otrzymać prosty walec otwarty z jednej strony.

Mleko przelej do garnka i połącz z cukrem. Dodaj agar i zagotuj, a potem ściągnij z palnika, dodaj aromat waniliowy, śmietanę i wymieszaj na aksamitną, płynną masę.

Na spód butelki wylej 1-2 cm przyrządzonej mieszanki i odstaw do stężenia. Gdy masa stwardnieje, do pojemnika wsuń mandarynki. Owoce bez skórki najlepiej wcześniej nawlecz na pałeczkę do jedzenia chińskich potraw tak, by pozostały na jej wybrzuszonym dolnym fragmencie.

Teraz mandarynki na wykałaczce umieść w butelce i oblej ze wszystkich stron pozostałą porcją mlecznego kremu.

Gdy całość zastygnie, wyciągnij ostrożnie patyczek i wyjmij ciasto z plastikowego opakowania (jeśli na tym etapie pojawi się kłopot, rozetnij butelkę). Słodki specjał z mandarynkami pokrój na “kromki” i podawaj. Na każdej porcji będzie widać apetyczne pomarańczowe owoce otulone białą warstewką kremu. Taki deser można jeść oczami.

Sprawdź też, jak rozpoznać słodkie mandarynki.

REKLAMA