
Nabiał i inne produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia należy trzymać w optymalnych warunkach. Miejsce przechowywania wpływa smak, zapach czy strukturę danego produktu. Jeśli chodzi o masło, to przeważnie trzymamy je w lodówce. Często wyjęte z niej nie chce się błyskawicznie rozsmarować na pieczywie. Jak przechowywać tłuszcz mleczny, by pozostał świeży na długo i był wygodny w użyciu? Poznaj francuski patent.
Za każdym razem, gdy nakładasz masło, używaj czystego sztućca. Dzięki temu unikniesz przenoszenia się zarazków z akcesoriów na tłuszcz. Drobnoustroje mogłyby się w nim ekspresowo namnażać, a masło zaczęłoby się szybciej psuć.
Jak przechowywać masło metodą francuską?
Francuzi wymyślili genialny trik na przechowywanie masła. Po zakupie ściągają z kostki firmowe opakowanie i kładą ją w szklanej bądź ceramicznej maselniczce wodnej. To specjalne naczynie, w którym trzyma się masło; zbudowane jest z 2 części. Na dolną Francuzi wlewają chłodną wodę i umieszczają masło.
Zastanawiasz się jaką funkcję odgrywa woda w całym procesie?
Pełni rolę uszczelniacza. Zapobiega przenikaniu tlenu do masła, chroniąc go przed naturalnymi procesami przyspieszającymi psucie się żywności, tj. jełczenie.
Masło przechowywane w maselniczce z wodą można bez żadnych przeszkód rozsmarować na kanapce, ponieważ jest cały czas miękkie.
Czytaj też: Jedyna słuszna metoda suszenia orzechów włoskich. Poleżą nawet rok!