Osoby chorujące na cukrzycę powinny kompleksowo podchodzić do swojego zdrowia. Wiadomo jest, że w przypadku tej jednostki niezwykle ważne jest utrzymanie odpowiedniej wagi. W przypadku wystąpienia otyłości – konieczne jest zrzucenie zbędnych kilogramów.
Dieta dla cukrzyka
Co więcej, odpowiednio dopasowana dieta i przestrzeganie nawyków żywieniowych zapewnią nie odpowiednią masę ciała, ale i poprawę samopoczucia, podniesienie jakości życia czy ograniczenie możliwości wystąpienia poważnych powikłań.
Dieta dla osoby chorującej na cukrzycę powinna zostać dopasowana indywidualnie. Najlepiej udać się w tym celu do dietetyka, który zaplanuje dla nas odpowiedni jadłospis i pomoże we wdrożeniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Istnieją jednak uniwersalne zasady, które sprawdzą się dla wszystkich chorujących na cukrzycę. Bardzo ważne jest, aby stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym.
Co to w praktyce oznacza?
Konieczne jest unikanie produktów, które dostarczają cukrów prostych. Cukrzyk powinien zatem unikać słodkich wyrobów piekarniczych, miodu, jasnego makaronu i pieczywa, a także białego ryżu. Warto także pamiętać o tym, że indeks glikemiczny danego produktu rośnie wraz z jego rozdrobnieniem, obróbką termiczną oraz dojrzałością. Dla cukrzyka lepsze będą zatem niedojrzałe banany i makaron ugotowany al dente.
Co więcej, osoby chorujące na cukrzycę powinny także unikać produktów smażonych, przetworzonych czy zawierających duże ilości tłuszczu.
Dowiedz się również, jakich objawów nie możesz ignorować.