Potrawy z roślin strączkowych (np. fasoli, bobu, grochu) od lat królują na naszych stołach. I bardzo dobrze! Strączki są źródłem białka, więc mogą zastąpić w diecie produkty mięsne u wegetarian. Podczas gotowania m.in. fasoli, warto dodać do niej odrobinę sody oczyszczonej. W jakim celu? Wyjaśniamy.
Po co dodawać sodę do fasoli?
Gotowanie fasoli zajmuje niestety dość sporo czasu. W dodatku trzeba ją wcześniej namaczać w wodzie przez 8-12 godzin. Tymczasem proces ten można przyspieszyć. Jedyne czego potrzebujesz to soda oczyszczona. Sprawi ona, że łuski fasoli i innych strączków (np. soczewicy) zmiękną dużo szybciej.
Stosowanie sody do moczenia i gotowania fasoli
O ile receptura wymaga namoczenia ziaren fasoli na noc albo minimum na kilka godzin, możesz skorzystać ze sposobu, który w dużym stopniu przyspieszy cały proces. Dzięki tej metodzie czas moczenia zajmie tylko ok. 1 godzinę.
Fasolę wrzuć do naczynia i dodaj szczyptę sody, następnie wszystko zalej wodą i włóż pojemnik do mikrofalówki – ustaw maksymalną moc i gotuj warzywo przez 10 minut. Potem wyciągnij naczynie z kuchenki i odłóż na 30-40 minut.
Dodanie szczypty sody na późniejszym etapie (do już gotującej się fasoli) też przyniesie pożądany efekt. Proszek zwiększy pH wody, przez co łuski warzywa prędzej zmiękną. Jeszcze jedną zaletą tego patentu jest to, że po ugotowaniu w sodzie konsystencja ziaren jest bardziej miękka i kremowa.
Soda w fasoli obniża ryzyko wzdęć
Rośliny strączkowe, w tym fasola zwykle wywołują wzdęcia. Wszystko przez obecne w nich cukry złożone zwane polisacharydami. Fermentują one w jelitach, więc nierzadko można mieć kłopoty z gazami. Dzięki dodaniu do gotującej się fasoli sody zostaną one rozdzielone, wskutek czego ich trawienie przebiegnie sprawniej. Jedną łyżeczkę sody przeznacz na 1 litr wody, a wtedy uzyskasz zamierzony efekt.
Dodawanie sody do fasoli ma też swoje wady
Chociaż ten sposób ma wielu fanatyków, to nie brakuje także jego wrogów. Wymoczone lub ugotowane w wodzie ziarna z dodatkiem sody będą lżej strawne, ale ogołocone z dużej ilości składników pokarmowych. Podczas obróbki cieplnej z dodatkiem sody przenikną one do płynu, który potem wylejemy. Dlatego powinniśmy zastanowić się, czy bardziej zależy nam na błyskawicznym gotowaniu, czy na tym, by potrawa z fasolą miała rekordowe ilości składników mineralnych i witamin.
Czytaj też: Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis