Pewnie wielokrotnie wkładałeś ciasta czy zapiekanki do piekarnika, ale czy pomyślałeś o tym, by upiec tam… kamienie? Pewnie nie. To rzadki widok i pewnie zastanawiasz się, po co niektórzy ludzie tak robią. Już za moment wszystko będzie dla ciebie jasne. Być może sam niedługo zaczniesz zbierać kamyki, a potem wsuwać je do piekarnika. Ta czynność ma mnóstwo zalet, przede wszystkim zdrowotnych. Dziś mało kto korzysta z tego sposobu, a szkoda.
Kamienie do piekarnika
Ten pomysł wydaje się kuriozalny, ale gdy poznasz powód, dla którego się tak robi, przestaniesz się dziwić. Wszystko to sprzyja kondycji zdrowotnej. Otóż deptanie po ciepłych kamieniach boso zbawienne działa na organizm. Wiedzieli o tym ludzie żyjący kilkaset lat temu, którzy czasami odstawiali buty. Znali dobroczynne działanie tej kuracji.
Rzekomo dotykanie stopami nagrzanych kamieni działa korzystnie na cały organizm i polepsza samopoczucie. Wszyscy mogą wypróbować ten masaż już teraz.
Poszukaj średnich, gładkich kamieni, np. na polu, a potem je starannie umyj z brudu. Następnie rozmieść kamyki na sporej blaszce do pieczenia, wyścielonej szmatką i wsuń wszystko do nagrzanego piekarnika. Trzymaj do momentu, aż kamienie się porządnie nagrzeją – mają być ciepłe, ale nie za mocno.
Na posadzce rozściel ręcznik z grubszego materiału, a na nim umieść blachę i depcz gołymi stopami nagrzane kamyki. Stój na nich od kilku do kilkunastu minut. Dzięki takiemu masażowi będziesz czuć się komfortowo. A oto zalety chodzenia boso:
» złagodzenie stresu i poprawia samopoczucia,
» likwidacja płaskostopia,
» wsparcie niektórych stawów i kręgosłupa,
» przyśpieszenie krążenia,
»ochrona przed grzybicą stóp i zakażeniami.
Czytaj też: Wystarczyła 1 sztuczka i boazeria wygląda jak nowa. Goście byli w szoku