Mrożonki czy świeże warzywa? Które są zdrowsze?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Nic nie zastąpi świeżych warzyw. Okazyjne się jednak, że badania mówią co innego. Otóż mrożone warzywa i owoce są tak samo zdrowe jak świeże. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam zaś twierdzą, że mrożonki mogą nawet zdrowsze od świeżych owoców i warzyw!

Niestety nie mamy dostępu przez cały rok do świeżych warzyw, dlatego często korzystamy z mrożonek dostępnych w sklepach. Warto wziąć pod uwagę, że mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania żywności. Niektóre mrożonki zawierają pomieszane warzywa lub owoce. Ale czy takie mrożone warzywa i owoce są zdrowe? Czy zachowują swoje najcenniejsze wartości odżywcze?

Czytaj także:  Nadal duża liczba zakażeń! Nowe dane Ministerstwa Zdrowia

Jak informuje gazeta.pl naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam udowodnili, że mrożone owoce i warzywa niekiedy są nawet zdrowsze od świeżych. Dlaczego? Bo mrozi się je w kilka godzin po zebraniu, dzięki czemu mogą zachować większość wartości odżywczych. Natomiast świeże warzywa i owoce często trafiają do nas nawet po kilku dniach od zebrania, a przez ten czas tracą swoje właściwości. Na przykład witamina C w naturalny sposób ulatnia się z warzyw po trzech dniach.

Czytaj także:  Jak wyciąć wzór w dyni na Halloween?