Mrożonki czy świeże warzywa? Które są zdrowsze?

REKLAMA

Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Nic nie zastąpi świeżych warzyw. Okazyjne się jednak, że badania mówią co innego. Otóż mrożone warzywa i owoce są tak samo zdrowe jak świeże. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam zaś twierdzą, że mrożonki mogą nawet zdrowsze od świeżych owoców i warzyw!

Niestety nie mamy dostępu przez cały rok do świeżych warzyw, dlatego często korzystamy z mrożonek dostępnych w sklepach. Warto wziąć pod uwagę, że mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania żywności. Niektóre mrożonki zawierają pomieszane warzywa lub owoce. Ale czy takie mrożone warzywa i owoce są zdrowe? Czy zachowują swoje najcenniejsze wartości odżywcze?

REKLAMA

Jak informuje gazeta.pl naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam udowodnili, że mrożone owoce i warzywa niekiedy są nawet zdrowsze od świeżych. Dlaczego? Bo mrozi się je w kilka godzin po zebraniu, dzięki czemu mogą zachować większość wartości odżywczych. Natomiast świeże warzywa i owoce często trafiają do nas nawet po kilku dniach od zebrania, a przez ten czas tracą swoje właściwości. Na przykład witamina C w naturalny sposób ulatnia się z warzyw po trzech dniach.

Podziel się: