REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyMyjesz ręcznie naczynia? Nie zapomnij zrobić tej 1 ważnej rzeczy

Myjesz ręcznie naczynia? Nie zapomnij zrobić tej 1 ważnej rzeczy

zmywanie naczyń
fot. screen Youtube / DOST-ITDI

Bez względu na to, czy macie w domu zmywarkę, czy też nie, pewnego dnia i tak będziecie zobowiązani umyć jakiekolwiek naczynie w zlewie. Choćby z uwagi na to, że pewne przedmioty nadają się tylko do mycia ręcznego – sprzęt może je uszkodzić. Dotyczy to zwłaszcza naczyń miedzianych czy drewnianych desek do krojenia. Po wykonaniu pracy zawsze warto pamiętać o 1 ważnej rzeczy, a mianowicie o umyciu zlewu!

REKLAMA

W zlewie gromadzi się mnóstwo bakterii i pozostałości potraw, które m.in. odpowiadają za niedrożność odpływu. Jeśli skończyliście zmywać ręcznie, to czas umyć zlew!

Jak sprawnie wyczyścić zlew?

Dzięki systematycznemu myciu wasz zlewozmywak będzie ładnie wyglądał i również pachniał. Jeśli jednak go zignorujecie, może stać się jeszcze większym lokum drobnoustrojów niż toaleta! Błyskawiczne, powierzchowne spłukanie resztek to za mało, warto użyć domowej metody, która sprawi, że zlew będzie wolny od pozostałości jedzenia i innych zanieczyszczeń, a jego zasięgu będzie czuć świeży cytrusowy aromat.

Skuteczny sposób na wyczyszczenie zlewu

Do czyszczenia zlewu sprawdzi się naturalny detergent. Wystarczy połączyć pół szklanki soku z cytryny i 1 łyżkę sody oczyszczonej. Otrzymaną mieszankę należy nałożyć na całą powierzchnię zlewu i poczekać kilka minut, aby środek zaczął działać, potem można już starannie szorować zlew. Po całej czynności trzeba spłukać całość bieżącą wodą. Efekty są zadziwiające.

REKLAMA

O czym warto pamiętać, myjąc naczynia?

-Mycie zaczynamy zawsze od najmniej zabrudzonych naczyń – te najbardziej zanieczyszczone myjemy później.
-Nie trzymamy brudnych talerzy, sztućców i garnków w zlewie, tylko w specjalnym koszyku postawionym na blacie – zlewozmywak będzie w ten sposób zawsze gotowy do użycia.
-Osady z herbaty albo kawy na kubkach można usunąć za pomocą soli i skórki z pomarańczy – posypujemy wewnętrzną stronę naczynia przyprawą i szorujemy.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA