Ten przepis na ciasto zachwyci wszystkich łasuchów bez wyjątku. Składa się z dwóch smakowitych mas, które doskonale ze sobą harmonizują. A oddziela je smakowite ciasto kruche. Poniższa instrukcja wykonania jest prosta i przejrzysta, a placek zawsze się udaje. Poczęstuj bliskich takim swojskim wypiekiem, np. w Wielkanoc. Po dokładki będę ustawiać się kolejki, a cała blaszka zostanie opróżniona ekspresowo.
Czarujące ciasto z jabłkami i orzechami skusi każdego
Nic tak nie umila dnia, jak słodki kąsek po obiedzie. Ten złożony z jabłek i orzechów włoskich jest wyjątkowo udany i zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Kruche ciasto i obydwie masy są pyszne i tworzą kompozycję na medal. Wypróbuj przepis w te święta.
Przepis na ciasto z masą jabłkową i orzechową
Składniki:
125 g + 190 g cukru
15 g proszku do pieczenia
750 g mąki pszennej
125 g margaryny
2 jajka
20 g śmietany 18%
10 g cukru waniliowego
2 kg jabłek
2 opak. galaretki cytrynowej
350 g orzechów włoskich
300 g masła
300 ml mleka
Przygotowanie:
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i biały cukier (125 g), następnie dodajemy śmietanę, jajka, proszek do pieczenia, a także miękką margarynę. Zaczynamy zagniatać spójne i gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 porcje i obydwie rozwałkowujemy na niegrube placki w kształcie prostokąta. Pieczemy te dwie części w formie wyściełanej papierem pergaminowym. W temperaturze 180°C przez 15 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wyciskamy z nich sok i przekładamy do garnka, a potem prażymy owoce do miękkości. Wsypujemy 2 galaretki, starannie mieszamy. Ciepłą masę owocową równo rozprowadzamy na upieczonym pojedynczym spodzie. Kładziemy drugi spód i czekamy, aż deser ostygnie.
Na krem orzechowy: mielimy orzechy. W naczyniu umieszczamy mleko, rozdrobnione orzechy i cukier (190 g), gotujemy na niedużym gazie, nieustannie mieszając. Gdy masa mocno się zagęści, ściągamy ją z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Do naczynia przekładamy masło w temp. pokojowej i ucieramy je mikserem, w międzyczasie etapami łączymy z orzechami, bez przerwy ucierając. Gdy powstanie jednolity krem, rozprowadzamy go na cieście. Szlifujemy wierzch i wkładamy deser do chłodziarki na całą noc. Smacznego.