Najlepszą surówkę do obiadu przygotujesz z tych składników. Przepis

surówka
fot. Facebook / Kulinarna-Wiola

Surówka jest niezbędnym elementem każdego obiadu. Składa się przede wszystkim z warzyw i niekiedy owoców, które dostarczają dobroczynnych związków odżywczych i witamin. Jeżeli chcesz przyrządzić wspaniały dodatek do kotleta, gulaszu czy gołąbków, wypróbuj poniższy przepis. Chrzan nadaje lekką ostrość potrawie, a satysfakcja płynąca z jej jedzenia jest ogromna.

REKLAMA

Znakomitym pomysłem jest zrobienie surówki z marchewki i jabłka. Dodatek sosu ze śmietany i chrzanu sprawi, że z apetytem zjesz dokładkę.

Surówka świetne wpływa na urodę i zdrowie

Jabłka zawierają dużo błonnika, z tego powodu są zalecane osobom będącym na diecie – błonnik polepsza przemianę materii, daje dłuższe uczucie sytości i pomaga w wydalaniu resztek pokarmowych, które zalegają w przewodzie pokarmowym. Z kolei w marchewce występuje silny przeciwutleniacz: beta-karoten, który wzmacnia wzrok i odpowiada za ładny koloryt skóry. Chrzan uznaje się za naturalny antybiotyk. Pobudza produkcję soków żołądkowych, przez co usprawnia trawienie ciężkostrawnych produktów. Prezentujemy recepturę na surówkę pasującą do każdego obiadu.

REKLAMA

Składniki:
1-2 łyżeczki chrzanu
3 marchewki
kilka łyżek śmietany
1 jabłko
sól
sok z cytryny
pieprz
cukier

Wykonanie:
Starannie umyj jabłko i marchewki, a potem je obierz. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Na tarce o większych oczkach zetrzyj oba produkty, a potem odsącz z nadmiaru wody. To sprawi, że surówka nie będzie mocno wodnista po przyrządzeniu. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą jogurt, sól, sok z cytryny, pieprz, cukier i starty chrzan. Wymieszaj na jednolity sos, polej nim mieszankę marchewki i jabłka. Dobrze przemieszaj surówkę i włóż ją do lodówki na około 40 minut (wtedy będzie jeszcze smaczniejsza).

REKLAMA

Udostępnij: