Podczas gotowania makaronu bardzo często może dochodzić do sytuacji, w których zacznie się on ze sobą sklejać. Jest to nieszczególnie przyjemne i komfortowe. Na szczęście są sposoby na to, aby tego uniknąć.
Makaron jest rzecz jasna klasykiem włoskiej kuchni, ale i w Polsce jest on niezwykle popularny. Na jego bazie przyrządzamy wiele pysznych potraw, które nie odstają swoim smakiem innym kuchniom.
Niestety gotowanie makaronu wcale nie jest tak łatwą czynnością, jak można byłoby sobie to wyobrazić. Wszystko za sprawą tego, że w trakcie tej czynności może dojść do sklejenia się poszczególnych klusek.
Aby uniknąć takiej sytuacji, przede wszystkim musimy zadbać o dużą ilość wody. Gdy makaron nie może swobodnie pływać w garnku, wówczas styka się z innymi kluskami i skleja w niewygodną do spożycia bryłę.
Co ciekawe, mitem jest, że dodawanie do wody oleju uchroni makaron przed sklejaniem. O ile w niektórych sytuacjach taki trik może się sprawdzić, to sam makaron straci na takim zabiegu na swoim smaku.